Кабаиванов посрещна посланичката на Израел в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 25 Януари 2019 16:42

„През десетилетията след Втората световна война поколения в целия свят и най-вече в Европа са се заклевали никога вече да не се допуска такъв страшен геноцид като този срещу еврейския народ. Възпоменателното събитие „Ние помним” е много важно за нас, защото държим да познаваме историята и на Карлово, и на страната ни, и на света. Именно историята ни дава възможност да вземаме аргументирани и правилни решения, да предаваме на младите хора знания и те да се гордеят, че нашата родина е сред страните, успели да осуетят депортирането на 48 000 български евреи през войната... Благодаря на посланика на Държавата Израел в България - Нейно превъзходителство Ирит Лилиан, която отново е в Карлово. В наше лице тя има приятели!”. Така кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов  откри възпоменателното събитие „Ние помним” на 24 януари в Карлово.
Събития като настоящото не трябва да се омаловажават. Спасяването на българските евреи прави вашата страна много специална. През Втората световна война еврейският народ плаща най-високата цена, а да бъдеш съпричастен към мъката на другия е благородно и хуманно. За нещастие жестокостта и злото все още съществуват, каза Н.пр. Лилиан.
Отбелязването на Деня на холокоста - 27 януари, под мотото „Ние помним”, бе реализирано от сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина” в рамките на проект „Холокостът на Балканите“ по програма „Европа за гражданите”. За наученото и преживяното по време на срещите в градовете-партньори по проекта от Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Хърватска сподели Цветина Захарлиева – изпълнителен директор на карловското сдружение.
Камерна формация „Импресия” изпълни известни еврейски песни. Възпитаници на Учебен център „Интелект” представиха проекта „Холокостът на Балканите”, с който трогнаха до сълзи присъстващите в зала „Васил Караиванов”.
„Карлово трябва да се гордее с тези деца!”, възкликна Светлозар Калев – председател на еврейско дружество „Шалом” в Пловдив.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker