Деян Дойнов на бял кон повежда събора "Да стоплим сърцата с вино и любов"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 27 Януари 2019 16:03

Кметът на Сопот  избира най-едрия кон тежковоз, с  който да се представи на тазгодишния Старопланински събор „Да стоплим сърцата с вино и любов”, който се провежда на историческата Манастирска поляна.  Деян Дойнов ще се появи в нова народна носия и ще язди бял кон. Той ще прекоси града по диагонал от сградата

 

на общинската администрация до  поляната пред манастира „Свети Спас”, където ще е празникът.  Младият кмет си хареса породата тежковоз, която подхожда високия му ръст и символизира  силата и волята му да се справя с тежки задачи. Досега той е излизал на празника Трифон Зарезн на червен  и черен кон тежковоз, тази година избра да  язди бял кон.
В тон с цвета на неговия кон и носията му ще бъдат и главните действащи лица на празника. Тази година ролята на Трифон Зарезн е поверена на актьора от „Шоуто на Слави” Краси Радков.  Шествието към лозето, където ще ритуалът по зарязването  ще се води от пълната формация на Етрополската духова музика. Ще я  следват родопските гайдари, чийто брой  ще е рекорден. Шествието ще спре за ритуала по зарязването на лозе в полите на Стара планина, там архиерейският  наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров ще отслужи водосвет и ще благослови за здраве и плодородие.
Грандиозната фиеста, посветена на виното и любовта ще се вихри в полите на Балкана. За любов и вино ще пее Глория. По време на празника ще бъдат обявени най-добрите майстори на домашно вино и ракия, а влюбените поети ще четат стихове и ще чакат оценката на местни литератори кой от тях е най-добрия автор на любовно произведение. Традиция е на този празник кметът да поощрява младите да се женят и да имат деца, затова ще връчи и традиционна награда на двойката, която най-скоро е сключила брак.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker