Самоук художник от Сопот нарисува цяла галерия забележителни българи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 11 Февруари 2019 10:21

Самоук художник от Сопот създаде цяла галерия от образи на забележителни българи. Сред тях са както великите Левски, Ботев и Вазов, родени в люлката на българското Възраждане Подбалкана, така и на хора, свързани с тях, но които досега не са рисувани от художници. Като последовател на възрожденците 62-годишният Стефан Йорданов се заел с тази мисия, за да подтикне младите да знаят повече за нашите герои и да познават историята на родината, разказва marica.bg А рисуването ми идва отвътре, не съм вземал уроци, така го виждам - така го правя, споделя той. След няколко ни той ще покаже част от творбите си във фоайето на община Карлово, изложбата е част от проявите, посветени на 19 февруари – гибелта на Васил Левски.
Стефан Йорданов  е бивш служител във ВМЗ и първият собственик на частен магазин за хранителни стоки в Сопот. Той хванал отново четката преди четири години. Първоначално стана известен с поредица от портрети, които преди две години показа в Радиното училище в Сопот, а част от нея вече е във фонда на къща-музей „Иван Вазов“.
Рисувам от малък, разказва художникът.  Когато бил ученик в малките класове участвал в детски конкурси за рисунка на хартия  и на асфалт. Вече като гимназист много се увличал по музиката и след часовете рисувал музикантите от Лед Цепелин и Дийп Пърпъл като ги гледал от обложките на грамофонните плочи. Съучениците му много се впечатлявали. В казармата бил художник в поделението, в което служил. Като се уволнил постъпил във ВМЗ и му предложили да бъде художник-фирмописец  в един от съставните заводи. Но не го  удовлетворявало да пише плакати и  табели с букви-шаблони, затова минал на друга длъжност, станал шофьор.
Но по- интересното е, че рисувам отново от четири години, точно 44 години  не бях хващал четка, молив и  бои, разказва Стефан. Това, което ме накара да посегна отново към тях бе неволна, но истинска  провокация за мен. Свързано  е  с  моята внучка, която всеки следобед  вземам от училище. Един ден видях, че в учебната стая  и коридора за Хелуин  имаше около шест табла - снимки, плакати, реклами, а за Трети март, само  - един плакат. И това ме жегна - тези деца ще израснат без да познават рода си, историята си. И се радвам, че моите две внучки растат в друга атмосфера – у нас по стените има портрети на Вазов, Левски, Ботев, на исторически събития, обяснява сопотненецът.
Той  започнал да рисува с намерението да предложи  портрети на забележителни българи в  детските градини и училищата. И тръгнал  да осъществява мечтата си. Резултатът от обиколката обаче не дал очаквания резултат. Но го  впечатлило случилото се в Златица. Стефан предложил на учителките в местното училище портрети на Левски, Ботев и Вазов. Учителките не дочакаха директорката да им даде или разреши служебни пари, разказва той. Те бяха събрали пари за банкет и веднага казаха „Ще дадем от тези пари“ и веднага купиха портретите и ги окачиха.
Поредицата, представена в Радиното училище, което е част от къща-музей „Иван Вазов“, се родила по повод годишнина  от рождението на Васил Левски. Стефан решил да нарисува освен лика на самия Дякон, но и портрети на негови съратници, чиито лица са почти неизвестни. Сега в Карлово  ще покаже първия рисуван образ на изповедника на Дякона Тодор Стоянов Митов.
Много пъти съм гледал картината на Борис Ангелушев „Левски на бесилото“ и съм се замислял, разказва той. Там отчето е изобразено  само като силует, в гръб. Аз намерих негов образ в интернет и го нарисувах с цветни бои. Последните минути преди Левски да увисне на бесилото, отец Тодор  е говорил с него, изповядал го. И после той споделил, че  Апостола  е бил  блед, болен, изтощен. На него  Левски казал: „ Отче, споменавайте ме като Дякон Игнатий“, припомня Стефан. Той ще покаже и портрет на брата на Левски – Петър. Него  също никой не го е рисувал. Петър Кунчев  е бил в Ботевата чета, след това опълченец на Шипка. В поредица е също и ликът на  освободителя на Стремската долина ген. Павел Петрович  Карцов, делото му е известно, но  образът му не е много  популярен, твърди художникът.

По публикация във в. "Марица"

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker