Доц. Пламен Славов с лекция за европейските измерения на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 15 Февруари 2019 18:02

В навечерието на 146-та годишнина от обесването на Васил Левски НЧ „Иван Вазов“-1871 – Сопот инициира среща-разговор, посветена на мястото и европейското значение на личността на Васил Левски. С песента “Обесването на Васил Левски” в изпълнение на МВГ “Сопот” и ставане на крака в знак на почит към Апостола на българската свобода от присъстващите, започна паметната вечер по повод годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Герой, който още приживе с идеите и личността си печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто и демократично в българското историческо развитие.

“Европейските измерения на Васил Левски” беше темата, по която говори доц. д-р Пламен Славов -преподавател по история в ПУ “Паисий Хилендарски”. Той коментира, че смисълът на такива срещи, в които се говори за ярки личности от българската история, е именно да се предават на младите поколения мислите и чувствата, които са владеели душите и сърцата на предците ни.

„Това е смисъла в поклоненията пред титаните на българския дух и такива срещи, честванията и възпоменанията би следвало да ги използваме точно за това – да предадем на младите поколения духът на водачите на българския народ и да не допускат те паметта за онези, които са превели народа през огромни изпитания да избледнява“, допълни Славов.

Доцентът посочи още, че голямо изпитание пред съвременното българско общество е именно предаването на емоцията на всичките духовни водачи към младото поколение.

Величка Люртова, RNews.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker