Манастирска поляна събра хиляди от Подбалкана на празник на виното и любовта
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 17 Февруари 2019 00:24

Кметът на Сопот Деян Дойнов награди днес домашни майстори на вино и мезета, автори на любовни текстове, както и семейството от Вазовия град, което най-скоро е сключило граждански брак. Това стана по време на големия Старопланински събор „Да стоплим сърцата с вино и любов” на Манастирска поляна край Сопот. Седмица преди проявата няколко комисии оценяваха еликсирите и мезетата, местни литератори четоха стихове.

Първото отличие бе за най-добро домашно мезе. Призът – грамота и сувенир бе за Николай Петков от Сопот. Майсторът на вкусното филе и дългите суджуци получи награда от актьорът Краси Радков, който тази година влезе в ролята на Цар на лозята в Сопот.

Три дами от Сопот получиха отличие за най-добри текстове, посветени на виното и любовта. Пенка Терзиева, ръководител на Общинския център за работа с деца връчи грамотите на Галина Димитрова, Гергина Шльомска и Росица Николова. Награди имаше е за двама участника в конкурса от други региони на страната.

Подаръци от общината получи и семейство Мария и Димитър Яневи, двамата млади сключили брак през декември 2018 година. Да дарят Сопот с много деца им пожелаха организаторите на конкурса.

По традиция на събора се обявява и носителят на титлата Вазовски мустак. Тази година комисия от известни дами от Сопот отличи Николай Кунов. Оръжейникът с 33-годишен стаж във ВМЗ и няколко години в местна фирма получи приза от Мариана Сарафова. Само съпругата на Николай знае колко хубава е целувката с мустак като неговия, закачливо коментира дамата. От своя страна носителят на титлата и отвърна с дружеска целувка по бузата и прие подаръците.

Съборът в Сопот събра хиляди хора от града и региона. Те стигнаха до Манастирска поляна с дълго и красиво шествие, предвождано от кмета Деян Дойнов. В бяла каляска, водена от огромен сив кон тежковоз бе настанен Краси Радков в ролята на Цар на лозята. Специален гост на празника бе вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

Впечатляващата богата програма на сцената на Манастирска поляна вдигна градуса на настроението. Изпълненията на Краси Радков, детската формация „Карловойс”, фолклорни състави от региона и фолк дивата Глория продължиха до късния следобед. На поляната димяха десетки скари с апетитни мезета, лееше се вино.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker