Проект превръща старинния Свежен в перла на Средногорието
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Февруари 2019 19:09

Подготовката за старт на реставрационните дейности на цял комплекс от старинни обекти от различни епохи от Средните векове до Освобождението в перлата на Средногорието Свежен, вече е в напреднала фаза. За началото на изпълнението се чака само становището Националния институт за недвижимо културно наследство. Комплексът обхваща къщата на полк. Владимир Серафимов, останките от старата църква „Свети Георги“, терена

 

 

на средновековната Аджарска преписна книжовна школа, както и останките на още няколко по-малки по площ, но не и по значимост старинни обекти, пише marica.bg. Според архитект Мария Златева, която обследва недвижимото културно наследство на региона, този комплекс представя по удивителен начин целия житейски цикъл на българина през различните епохи. Това съобщи за „Марица“ кметът на Свежен Христо Енков. Подготвителните дейности за реализацията на този проект започнаха преди близо две години, а в средата на декември 2017-та държавата финансира целево с 820 000 лева това начинание.

Цялостният проект, чието изпълнение е в ход, предвижда археологически проучвания на терена, върху който е била изгорялата по време на Страшното, през август 1877 година, църква „Свети Георги“, на мястото, където е била разположена Аджарската книжовна школа, действала през 15-18 век, както и реставрация на къщата на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимв, при чийто баща е отсядал Васил Лвески и която е една от малкото сгради на повече от 300 години, запазена у нас.

Археологическите проучвания бяха извършени през лятото на 2018 година. При тях се разкриха основите на храма „Свети Георги“, която е била двукорабна базилика, проучвателите разкриха и абсидата. А Аджарската книжовна школа ще бъде представена на терена, на който е била, по интерактивен начин.

Междувременно бяха изготвени идейният и работният проект за осъществяване на цялостния проект за комплекса, коментира Христо Енков. Вече има избран изпълнител на този проект, чакаме само становището на НИНКН, за да започнат дейностите по реконструкция и реставрация, като най-много усилия ще се хвърлят в дейностите по къщата на полк. Владимир Серафимов. надяваме се това становище да не се забави много, уточни кметът.

Междувременно обаче със средствата на дарители вече са закупени четири икони, които ще бъдат поставяни сред реставрация сред останките от изгорялата църква „Св. Георги”. Те изобразяват Господа Исус Христос, Света Богородица, Св. Георги и Св.Йоан Предтеча. Иконите ще се съхраняват постоянно в църквата „Св.св. апостоли Петър и Павел” и ще се изнасят само на празници в храма „Св. Георги“, обясни кметът на Свежен.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker