Швейцария позлати самодейците от Климент
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 25 Февруари 2019 00:20

Самодейците от Климент грабнаха златния медал от фестивала в Алтщатен, Швейцария. Там по случай 100-годишния юбилей от карнавалните игри в Алтщащен, България бе представена от кукерският състав и женската певческа група при НЧ „В.Левски-1928г“ в Климент.

Отличието бе връчено на кмета

 

на средногорското село Мано Манов, който вече 20 години заедно с кметуването ръководи и цялата читалищна дейност. Невероятната фиеста на маски, костюми, песни и танци в швейцарския град бе по случай 100 години от началото на карнавала, който се провежда всяка година в средата на февруари. В нея участват десетки формации от цял свят и е истински пир за сетивата.

Самодейците от Климент са избрани да представят страната ни от организаторите на миналогодишните кукерски игри в Перник.

В карнавала в Алтщатен участваха женската певческа група на Климент и кукерите от селото. Редом с изпълненията на песните и кукерските танци те представиха пролетните земеделски практики, както розоберът. Отглеждането на маслодайна роза е поминък на населението на Климент, а преди няколко години Мано Манов създаде кратка сцена, в която представя по оригинален художествен начин розобера в Средногорието /на снимката/.

Мано Манов получи златния медал за участие лично от председателя на организационния комитет.

Кукерският състав и женската певческа група при НЧ „В.Левски-1928г“ в Климент представиха България на 100-годишния юбилеен карнавал в Алтщатен – Швейцария.

Източник: marica.bg

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker