Медицинските специалисти на протест! Искат край на търговските дружества в здравеопазването!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 25 Февруари 2019 12:58

Медицинските специалисти по здравни грижи от карловската МБАЛ „Д-р Киро Попов” и Медицински център 1, дъщерно дружество на болницата, излизат на протест на 1 март. Медицинските сестри, акушерките, лаборантите и рехабилитаторите ще се присъединят към националния протест, който ще се проведе от 12.00 часа в цялата страна. В Карлово

 

 

проявата ще е пред болницата, а националния протест ще е пред Министерството на здравеопазването, съобщава marica.bg. Медицинските специалисти вече разпространяват декларация с исканията си и подписка на подкрепящите я. Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, министъра за здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана на република България Мая Манолова.

В нея медицинските специалисти по здравни грижи настояват общинските здравни заведения да бъдат осигурени с достатъчно средства за условия за лечение на пациентите и за работа на медиците като се осигурят пари за лекарства, ремонти, консумативи и заплати.

Първото и най-важно искане на медицинските специалисти е да няма търговски дружества в здравеопазването. Ще поискаме още еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата, която да е в вазмер на две минимални работни заплати за страната, заяви главната сестра на МБАЛ „Д-р Киро Попов” Стефания Лулчева. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността, пише marica.bg.

В декларацията е записано също така, че здравните специалисти настояват за връщане на медицинските стандарти, а нощният труд , допълнителното заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, а клас прослужено време да се заплаща по 1.2% на година. Ние искаме още Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, както и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика и промяна в категорията труд, настояват медицинските специалисти.

Медицинските специалисти поставят срок за изпълнение на исканията им до 1 април, в противен случай отново ще излязат на протест.

Междувременно стана ясно, частта за МБАЛ „Д-р Киро Попов” от очакваната сума от 18 милиона лева за общинските бoлници, отпусната с постановление на Министерския съвет все още не е преведена на карловската болница. Преди по-малко от месец в Карлово лекари медицински специалисти бяха готови масово да подадат оставки заради орязани от НЗОК бюджети на общинските болница. В резултат правителството реши да отпусне за тази година определена сума.

Източник: marica.bg

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker