Кметът на Калофер отново пада от поста? На ход е Общинската избирателна комисия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 25 Март 2019 08:09

ВАС потвърди решението на Административния съд в София. Решението е окончателно, а Румен Стоянов може да бъде отстранен като кмет на Калофер заради установен конфликт на интереси
Както

 

RNews.bg писа кметът на Калофер бе уличен в конфликт на интереси след проверка по сигнал на КПУКИ. Припомняме, че сигналът срещу Стоянов е за това, че е назначил във финансовия отдел на кметството брата на съпругата си. Назначението е било по заместване, поради ползване на отпуск по майчинство от страна на служителка. Интерес буди обстоятелството, че шуреят на кмета е подал заявление за назначаване още преди служителката да освободи длъжността, което според КПУКИ означава, че той е получил предварително информация за освобождаването на работното място и възможността за заемането му по заместване. За капак кметът, който се оправдал, че искал да вземе на работа свой съгражданин, вместо да му пратят общинар от някой друг край на страната, не е подал декларация, в която да извести за роднинското назначение.

Освен явният конфликт на интереси, описан в закона, шуреят не е отговарял и на условията за заемане на длъжността – 10 години професионален стаж. В законният 14-дневен срок Стоянов обжалва решението на КПУКИ пред Административен съд София. С решение № 5427 от 19.09.2017г. софийските магистрати отхвърлят жалбата на Стоянов, с което препотвърждават конфликта на интереси на калоферския кмет установен от КПУКИ.

Румен Стоянов подава касационна жалба до ВАС, с която обжалва решението на Административен съд-София. Жалбата му е разгледана на 11.02.2019г. А решението на ВАС е от 20.03.2019 г. (бел.ред.пълният текст на решението на ВАС е публикуван в края на статията). Напълно възможно е Румен Стоянов да бъде отстранен от длъжността кмет, съгласно чл.42, ал. 2,  т.11 от ЗМСМА. Юристи са категорични, че в тази си част законът е императивен и при установен конфликт на интереси следва отстраняване.

На ход е Общинска избирателна комисия – Карлово
Във връзка с решението на ВАС се свързахме с председателят на ОИК-Карлово Ивелина Димовска. За RNews.bg Димовска обясни процедурата и начина на действие в такива случаи. По думите й някой трябва да сезира ОИК надлежно с официални документи. След това председателят на ОИК информира членовете и насрочва заседание, на което така подадените документи се разглеждат и още в същия ден ОИК излиза с решение. По закон решението на ОИК може да се обжалва пред ЦИК. Ако има такова обжалване окончателно решение за отстраняване става след заседание на ЦИК, посочи Димовска. По думите й, ако бъде сезирана в най-скоро време, заседание на ОИК може да бъде проведено още през следващата седмица.

Ако бъде отстранен Румен Стоянов, това ще бъде второто му отстраняване в рамките на двата мандата, през които е кметувал.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker