Полицаи били и тормозили 19-годишиян младеж, а той ги взел за бандити
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 26 Март 2019 13:16

Бащата на 19-годишния Петър Маринов от Карлово, срещу когото е повдигнато за противозаконно възпрепятстване на огран на властта да изпълни задълженията си и за лека телесна повреда на длъжностно лице, излезе с коренно противоположна версия за станалото.

Станко Маринов, който е адвокат, твърди, че става дума за полицейско насилие. Ето какво разказа за въпросната вечер пред "Марица": В петък, 22 март, вечерта пред родната къща на Апостола полицаи са били, ритали и обиждали сина ми, когото заподозрели като наркоман. Екшънът се разиграл около 20.30 часа, когато Петър се прибирал от кино към дома си. Той е бил облечен със суичър, с качулка на главата си, носил тъмни очила и си чатил по телефона със свой приятел, заради което бил с телефонни слушалки в ушите. Забил поглед в телефона, младежът не е видял

 

кога пред него се появили двама мъже. Те слезли от червен Опел Астра и се опитали да издърпат телефона му, като го нарекли „ наркоман”. Синът ми хукнал да бяга, а двамата цивилни – след него. Някъде край градинката пред музей „Васил Левски” Петър чул изщракване на пистолет и решил, че е по-добре да му вземат телефона, отколкото да го убиват. А цивилните го настигнали, съборили ли го, ритали го и го наричали „наркоман”, използвали и други обидни думи. Едва когато към тях се присъединили и двама униформени, момчето се поуспокоило и потърсило закрила от полицаите с нашивки, дори се сгушило в единия от тях.

Петър Маринов е студент в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, от малък страда от диабет тип А и е на инсулин. В стресови ситуации болестта му го прави тревожен. А след този случай той продължава да трепери, казва баща му. "През цялото време синът ми си е мислил, че го преследват нападатели, които да го ограбят. Едва когато са дошли и двама униформения той се е почувствал по-сигурен", казва Маринов баща.

Според неговия разказ екшънът продължил и в полицията в Карлово, където синът му е отведен. Там полицаите изсипали и разпилели личните му вещи, сред които глюкомер и други пособия за мерене на кръвна захар. Първоначално полицаите продължили да обиждат момчето, като заподозрели ,че тези прибори са за употреба на наркотици. Вероятно заради раните по лицето и ръцете на момчето, на място бил повикан и лекар, който посочил, че очевидно момчето е диабетик, страда от диабет тип А, той е инсулинозависим. Но според бащата лекарят не е оказал необходимата помощ на младежа.


Петър се прибрал около 22.00 часа, тогава глюкомерът му отчел кръвна захар 26 единици. Причината били необичайния стрес и голямата тревожност, които той изпитвал и заради болестта си. Сутринта, когато майката и бащата направили нова проба, кръвната захар била едва 2.4 единици.

Станко Маринов и досега не може да повярва, че детето му е преживяло такъв ужас, без да е получил помощ. При тези нива на кръвната захар и при неговата тревожност, която е вследствие на диабета, с момчето ми можеше да се случи най-лошото, твърди той. Петър има и наранявания, имаме медицинско свидетелство за побоя, който му е нанесен. А сред личните му вещите, които Петър си взел от полицията, се оказала и заповед за задържане, която бащата вече обжалва.

Адвокат Маринов подава днес сигнал до Инспектора на МВР, като описва, че синът му е станал жертва на полицейски терор. Бащата настоява за обективно разследване на случая. Вчера той подаде три жалби – до директора на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков, в който описва драматичната ситуация, до Районен съд – Карлово, с която обжалва заповедта за задържане на момичето и до Районна прокуратура – Карлово, с която иска разследване на случая. Следващият сигнал, който Станко Маринов ще подаде е срещу лекаря, който не е оказал помощ на сина му след побоя, нанесен от полицаи.

В бюлетина за произшествията на Областна дирекция на полицията този случай е описан така:

„ Млад карловец е привлечен като обвиняем за оказана съпротива и причинена лека телесна повреда на полицейски служител. В хода на специализирана операция за противодействие на престъпността, около 20.30 часа в петък криминалисти от районното управление в Карлово предприели проверка на момче, засечено на ул. „Ген. Карцов“. Легитимирайки се със служебна карта, единият от цивилните полицаи поискал документите му за самоличност, но в този момент младежът внезапно побягнал. След кратко преследване беглецът бил настигнат в близък парк и при опит да му бъдат поставени белезници влязъл в схватка с единия от служителите, наранявайки го леко по крака. Извършителят – 19-годишен жител на града, е отведен в районното управление. С постановление на Районна прокуратура – Карлово му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 270, ал.1 и чл. 131, ал.1 от НК. Образувано е бързо производство.”

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker