Кметът на Войнягово стана репортер от сметище и поведе борба с нарушителите
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 26 Март 2019 13:21

Кметът на Войнягово направи жива връзка в интернет по време на почистване на нерегламентирано сметище край неговото село. Той осъществи нестандартния репортаж през телефона си, като проследи как изглеждат натрупаните битови и строителни отпадъци, как пристигат два камиона и един трактор с гр​ебло, как се товарят и извозват боклуците, изсипвани там от жителите на Войнягово през зимните месеци, пише "Марица".

По време видеото на Тодор Танковски няколко пъти отправи апел към съселяните си да не изхвърлят боклуци на нерегламентирани места. Ако имате отпадъци, за които не е подходящо да се слагат в кофата за смет, моля, обърнете се към мен в кметството, за да решим проблема, призоваваше младият кмет на селото.

Танковски показа и добре изчистената поляна, като уточни, че там фирма „Чистота“ ще продължи да работи, докато хората на ръка съберат боклуците, които греблото не е могло да хване.

Това почистване не се прави за първи път, заяви в обръщението си към войняговци кметът. А парите, които Общината дава, са

парите, събрани от вашите данъци.

Вместо с тях да ремонтираме улица, да направим детска площадка или да решим друг важен проблем, ние ги харчим за почистване. Тук сме в полето пред Средна гора, нека го пазим, настояваше той.

Видеото на кмета събра много харесвания във Фейсбук, включително и от негови колеги от съседните населени места. Някои дори направиха анализ на отпадъците, изхвърлени там.



Кметът на Войнягово управлява селото първи мандат, той показа амбиция и ентусиазъм да промени облика на Войнягово, организира доброволци за изграждането на детска площадка, сам дава пример, като коси тревата в парка през лятото и чисти с лопата снега през зимата. Напролет, когато сметищата лъснаха на непорасналата още трева, той се зае да ги премахне.

Карлово затегна мерките срещу замърсяванията

От Общината обявиха, че няма да има прошка за нарушителите, и припомниха, че глобите са солени. Преди броени дни служители на звено „Инспекторат“ и полицейски екип преследваха в продължение на два часа каруца със строителни отпадъци. Законът не позволява нерегламентирно превозване на отпадъци, нито пък изхвърлянето им на места, които не са посочени за сметища. Превозвачът отнесе глоба.

В региона помнят усилията и на кмета на Климент в борбата с нарушителите. Мано Мано

стана за известно време детектив,

той установяваше кой си е изхвърлил боклука по касовите бележки, които намираше в сметта.

Общината вече стартира прелетното почистване на нерегламентирани замърсявания край населените места, заяви заместник-кметът на Общината, в чийто ресор е екологията инж. Стойо Карагенски. Кметовете на селищата в общината са представили в администрацията доклади и план-сметки, необходимите средства са осигурени. А фирма „Чистота“, с която Общината има договор за тази дейност, работи по график.

Същевременно върви и почистване на дерета и речните корита. Кметовете имат право сами да наемат техника за тази дейност. Контролът, който Общината осъществява, е много сериозен, прави се заснемане на обекта преди и след почистването, заяви още Стойо Карагенски.

Източник: marica.bg

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker