Ученици участват в международен обмен "Интеграция чрез спорт"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 27 Март 2019 08:24

Шестима карловски младежи представиха България на междукултурна вечер в град Гданск, Полша, в периода 9-17 март 2019 г. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив Цветина Захарлиева, ръководител на Младежки информационен център-Карлово.

Младежите взеха участие в международния обмен „Интеграция чрез спорт“. Генко Славчев, Драгостин Милянов, Милена Петрова, Виктор Дъбенски, Георги Георгиев и Яна Манджукова, от ПГ „Ген. Владимир Заимов“, с ръководител Стилиян Тодоров – бивш състезател по бойни спортове, се появиха с народни носии и изпълниха хора под съпровода на калоферска гайда, в изпълнение на Генко Славчев, който е и майстор гайдар от Калофер.


Проектът е финансиран от програма „Еразъм+“ с участието на 30 младежи от България, Полша, Турция, Гърция и Македония. Младежите научиха повече за ситуацията с имигрантите в Полша и какво правят спортните клубове в Гданск, за да подпомогнат тяхната интеграция и тази на деца и младежи със специални потребности.

Участниците в обмена играха приятелски футболен и баскетболен мач, наблюдаваха и участваха в тренировка по джудо за младежи с ментални увреждания. По време на проекта се запознаха и с историята и традициите на региона -посетиха Уестърн плейс – Гданск, където се е състояла първата битка от германската инвазия в Полша, дала началото на Втората световна война в Европа. Научиха за живота и традициите на кашубите- полски етнос, обитаващ региона на Гданск.


„Като Евродеск точка за региона работим за предоставяне възможности за мобилност и обмен на млади хора в Европа”, каза Цветина Захарлиева. Тя обяви, че предстои младежки обмен в Испания, в периода 8-15 април 2019г. за още 5 младежи от Карлово.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker