По проект на GOOGLE обучават млади дигитални лидери
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 27 Март 2019 08:28

450 ученика от три карловски училища ще бъдат обучени по проект „Млади дигитални лидери“, финансиран от Google. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив Цветина Захарлиева, ръководител на Младежки информационен център-Карлово. Проектът е пилотен за България. В него ще се включат ученици от 12 до 16-годишни от трите пилотни училища СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов “ и ПГ „Ген.Владимир Заимов“. От тези училища ще са подбрани и експерти обучители, педагогически съветници, психолози и преподаватели по „Информационни технологии“. „Проектът цели повишаване медийната грамотност на ученици, родители и учители, обучение по темите за фалшиви новини и противопоставяне на вредното съдържание в мрежата, противопоставяне на онлайн езика на омразата и насърчаване младежите да бъдат агенти на промяната и да предлагат положителни алтернативи и отговори на езика на омразата и стереотипите в медийното пространство”, каза Захарлиева. Ще бъдат обхванати по 150 ученика от всяко училище. Те ще бъдат обучени да разработват противопоставящи се постове на негативните коментари, с които да отвръщат. Ще бъдат обучени освен учениците, и техните родители и учители.
Обученията започват този петък, първо в СУ „Васил Левски”, а след това и в останалите две училища. Обученията ще траят по 1 ден, в пет работни сесии. „Ще бъдат изработени и наръчници, които да се ползват и след обучението. Накрая ще има и представяне на резултатите от проекта в Брюксел“, каза Цветина Захарлиева.
Освен в България, проектът ще се осъществи и в Гърция и Румъния.
Представители на „Института за стратегически диалог“-Лондон вече са провели обучение на фасилитаторите по проекта, т.е. на хората, които ще подпомагат осъществяването на проекта в България.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker