Китайска делегация оглежда НП Централен Балкан
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 02 Април 2019 09:42

На 27 март в Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ бяха обсъдени възможности за сътрудничество с национален парк в Китай. Антон Станчев – директор по „Биоразнообразие, планове, програми и проекти“, се срещна с Ван Кинг и Сън Яжинг, представители на Китайската асоциация за приятелство с народите (КАПН). В срещата участва и Нела Рачевиц – зам.-кмет на Община Габрoво.
Между посланика на България в Пекин и представители на КИПН са били посочени две направления за потенциално сътрудничество в областта на културния обмен с България. Първото е програмата „Диалог между китайски и чуждестранни исторически и културни градове“, а втората - „Форум за зелено и устойчиво развитие между Китай и чужбина“.
Форумът за устойчиво развитие е програма за сътрудничество между национални паркове и природни резервати. КАПН е отправила предложение национални паркове от България да си сътрудничат с китайския национален парк „Сандзянюен“, в горното течение на река Меконг, което би могло да намери допирни точки с многостранното сътрудничество Дунав – Меконг.
По време на срещата вчера членовете на асоциацията представиха Национален парк „Сандзянюен“. Антон Станчев запозна гостите с природните дадености на парк „Централен Балкан“, както и с работата на дирекцията. Нела Рачевиц представи Община Габрово и възможностите за културен обмен с китайски градове. Домакините и гостите изразиха готовност за сътрудничество в бъдеще.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker