Военен летец написа книга за миналото и героите на Отец Паисиево
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 09 Април 2019 17:07

В „Родна стряха“ Стойко Загорчев събра истории и документи за Върли Гюро, Ботевите четници и рода на Васил Левски

Бивш военен летец, бордови инженер, събра историята на средногорското село Отец Паисиево в книга. Стойко Загорчев нарече своя многогодишен труд „Родна стряха ” по името на вестника за своя край, който дълго време издаваше сам. Книгата има и подзаглавие – „Кочмаларе – Отец Паисиево, Пловдивско“ – двете имена, които селото е носило в своята многовековна история.

„Не намерих данни някой да е писал подобна книга за селото ни – има само няколко статии, разказва Стойко Загорчев. Днес не останали и много живи съвременници на хората, за които искам да разкажа, нито пък има кой да разкаже спомени и предания за историческите личности, живели тук преди нас. Закъснели  сме, загубили сме много“, споделя авторът.

Стойко Загорчев е роден през 1939 година в Отец Паисиево. Средно образование завършва в карловския техникум по механотехника, едно от най-реномираните учебни заведения за кадри за машиностроенето в продължение на десетилетия. След това учи в НВТУ на ВВС „Васил Коларов” в Горна Оряховица. Работи в специализирано звено на МВР за поддържане на авиационна техника, пенсионира се като бордови специалист. Работил е в Полша, а от 1990 година открива своя фирма за козметика в родното си село. Изнася продукцията си предимно в Европейския съюз – Ирландия, Холандия, Германия, Португалия, Хърватия и още 15 европейски държави. „Село Кочмаларе – Отец Паисиево го знаят в цяла Европа, защото го пише на всяка наша експедирана пратка, на всеки продукт,“ разказва Загорчев.

„Наех се с тази трудна задача да събера парчетата история на Отец Паисиево, употребих доста усилия в събирането на източници, в уточняване на фактите. Моля читателите да не бъдат строги към мен, ако евентуално в книгата ми има неточности, за което се извинявам“ , казва авторът.

Стойко Загорчев е проучил историята на читалището, на кукерските традиции, публикувал е много документи, които свидетелстват за живота на селото в миналото. Но е насочил проучванията си основно към две забележителни личности – едната е Васил Левски и неговия бащин род, който има дълбоки корени в селото. Другата личност е Върли Гюро. „Ако имаше кой да разкаже живота му, щеше да стане ясно, че той е с по-голям принос в освободителните борби от капитан Петко войвода“, твърди Стойко Загорчев. Прочутият хайдутин бил само в първия отряд на Гарибалди, докато Върли Гюро е участвал в три мисии, припомня авторът.

Преди няколко години Стойко Загорчев вдигна паметник на Върли Гюро в родното си село. Той създаде и музей в селото - малка експозиция от предмети за бита от миналото и копия на интересни исторически документи, голяма част от които посветени на героя.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker