Пускат спешно автобуси по три направления
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 17 Април 2019 14:52

Общинският съвет в Карлово одобри допълнителни маршрутни разписания по три автобусни линии в общината. Те са съобразени с необходимостта от автобусен превоз на работещи и ученици, които не ползват специализиран превоз. Предложението за това бе направено от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов след серия срещи с кметовете на всички населени места, и с превозвачите, с които общината има сключени договори. Решението е част от действията, които администрацията предприема за преодоляване на проблеми в обществения превоз, който засяга общините извън най-големите областни центрове. Според решението на Общинския съвет от миналия ден се утвърждават маршрутни разписания по линиите Карлово-Калофер-Карлово, Карлово-Дъбене-Войнягово-Климент-Карлово и Карлово-Войнягово-Карлово. Няма нито едно населено място в общината, до което да няма осигурен обществен превоз, автобуси се движат дори и до Свежен. Отдалеченото средногорско село е в община Брезово, но икономически, административно и социално то е по-свързано с Карлово, заяви заместник-кметът на Карлово Антон Минев, в чийто ресор е общественият транспорт. Новите маршрутни разписания ще влязат в сила от 25 април, а след това според изискванията на Закона за обществените поръчки ще бъде обявен конкурс за избор на изпълнители. Дотогава, фирмите, които извършват тази дейност, с разрешение на областния управител, работят по така наречената спешна мярка с временни договори.

Проблемите с автобусните превози в обществения сектор възникнаха в Карловска община около Нова година, когато един от големите превозвачи – „Магистрали“ АД внезапно отказа за обслужва линиите. Община Карлово спешно договори превозите да бъдат осъществявани от Хеброс бус - Пловдив. Междувременно ръководството на общината организира поредица от срещи с превозвачите в региона и кметовете на населените места, от които излязоха наяве сериозни проблеми в автобусния превоз, касаещи поне 190 малки и средни общини у нас.

Те са породени от методиката, по която се изчисляват държавните субсидии компенсации за превозвачите, обобщават експерти от общината и собственици на транспортни фирми. Парите, които държавата предоставя на автобусните фирми са на база на методика, в основата на която стои броят на пътниците. Населението обаче намалява и това е основният фактор за намаляване на пътникопотока, твърдят експерти, като не пропускат да отчетат и другия фактор – създаването на специализираният превоз за работещи и ученици.

В същото време държавата заделя за автобусните превози 112 милиона лева година, от тях над 100 милиона са за София, Варна, Пловдив, Бургас, Шумен и още няколко големи градове. За всички останали 190 общини остават около 10 милиона – те не са достатъчни за тази дейност, която по своята същност е социална.

Докато общината, кметовете на населените места и превозвачите в района търсят решение на проблема, стана ясно, таксите, които автобусите плащат на автогарите в Карлово и Баня скочиха. За всяко влизане в автогара вече се плаща 9.60 лева. Двете автогари в Карлово и Баня с на един собственик. Така например най-големият превозвач на територията на общината ще плаща месечно 12 хиляди лева. Заради това определено имаме притеснения от евентуален отказ на превозвачите да откажат още линии поради тези високи такси, коментира заместник-кметът Антон Минев. Неустойката, която превозвачът дължи на общината, в случай, че развали договора, е 5000 лева. При допълнителна загуба фирмата е готова да прекрати едностранно договора и да си спести тези разходи, коментират и превозвачи, и експерти от общината.

Проблемът с автобусните превози вече е омагьосан кръг, твърдят превозвачи, които въпреки затрудненията си продължават да изпълняват договорите си. Общината обаче няма намерение да остави проблема без решение, категоричен е Антон Минев. Още преди три години администрацията разработи проект за изграждане на собствена автогара, която да работи с минимални такси за превозвачите, те може да са около 4.50 лева. Идейният проект е готов, осигурени са и средства за неговото осъществяване. Избираме подходящ терен, вариантите са поне три. Решението е назряло, при стартиране на строителството тази автогара може да е готова още до началото на есента, обясни ресорният заместник-кмет.

В същото време заедно с превозвачите администрацията предвижда мерки срещу нерегламентираните превози на хора. Вече има събрана информация за десетки лица, голяма част от които от Розино и Христо Даново, които возят пътници с леките си коли срещу заплащане. С тази информация разполагат и полицията и прокуратурата. Тъй като доказването на тази дейност е много трудна задача, ние предвиждаме кампании като тези на МВР „Скорост“, „Колан“ и др. Примерно бихме могли да я наречем „Не пътувай без билет!“, тъй като всеки знае, че билетът, който превозвачът издава е застраховка срещу злополука, коментира Антон Минев. В такава кампания би могъл да бъде полезен всеки гражданин, смята Минев.

И администрацията, превозвачите очакват от Министерството на транспорта да разработи нова методика за субсидиране на автобусните превози в обществения сектор – тя би могла да бъде на базата на изминати километри, а не на броя на населението, смятат и двете страни в този процес.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker