В Свежен стартират проект, който ще върне блясъка на старинните обекти
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 22 Април 2019 16:32

В Свежен започват дейностите по проекти за запазване на най-емблематичните обекти на селото – останките от Аджарската книжовна школа и родната къща на Освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов. Стартът на проектите ще бъде даден с официална церемония утре, вторник, 23 април. В селото, което пази над 100 старинни къщи с 200-годишна история, и е една от перлите на Средногорието, идва кметът на Брезово и ръководството на общината, както и кметовете на Карлово, Смолян, Раковски, представители на Областната управа в Пловдив, народни представители.

Проектите предвиждат дейности за консервация, реставрация и експониране на родната къща на полк. Владимир Серафимов, както и на с изграждането на интерактивен център в нея. Освен това ще бъдат консервирани, реставрирани и експонирани останките от Аджарската книжовна школа, съществувала през 16-18 век, в която са преписани и запазени най-ценните старобългарски ръкописи от Средновековието.

Освен това утре в Свежен ще бъде открит паметник на избитите без съд и присъда местни жители на по време на тоталитарния режим.

Средствата за реализиране на този проект са целево предоставени с постановление №283 от 13 декември 2017 година на Министерския съвет. За проекта за родната къща на полк. Владимир Серафимов и интерактивният център се предоставят 640 хиляди лева, а за реставрацията на останките от Аджарската книжовна школа – 170 хиляди лева. Междувременно за реализиране на проекта бяха направени няколко дарения на съседни терени – свои имоти дариха както жители на Свежен, така община Брезово.

През лятото на 2018 година бяха направени археологически проучвания на терена на Аджарската школа. При тях се разкриха основите на храма „Свети Георги“, опожарена по време на Страшното през лятото на 1877 година.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker