Царица на розите посреща на абитуриентския си бал гости от Европа и Китай
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 22 Април 2019 16:42


Царица на розите се подготвя да посрещне на абитуриентския си бал приятели от Китай и Европа. 18-годишната Христина Караколева ще ги заведе в уютен ресторант в полите на Балкана край Сопот. Двамата гости, които очаква от Китай, са нейни нови приятели от участието в голям бизнес форум Шанхай. Там

 

Христина бе поканена като Царица на розите 2017, за да представи продукти с българско розово масло и да подкрепи малкия и средния бизнес. А с връстниците й, които ще дойдат от Европа, се сприятелила по време на работата си по международен младежки проект „Младежко пространство на прогреса”.

След месец Христина завършва средното си образование в СУ „Васил Левски” в родния си град Карлово. Печели титлата Царица на розите на конкурс през май 2017-а и я притежава до май 2018 година.

Една от първите инициативи беше участието й във фестивала „Столетово пее и танцува”. Следващата й инициатива обаче срещна голяма подкрепа във Фейсбук и you tube. Това бе новогодишно обръщение в навечерието на 2018 година. То бе отправено към връстниците й от цялата страна. Призова ги да бъдат активни, да заявяват позицията си по важните теми на съвремието, да бъдат родолюбци.

Последната ми по-голяма изява бе преди около месец и е насочена срещу агресията, която проявяваме в училище, споделя Христина. Конкретният повод бе бой между две момчета от нашето училище. За жалост обаче агресията става все по-голяма и не бива да си затваряме очите. Да бъдем по-добри един с друг, по-толерантни, да бъдем по-смирени, това бе част от моето послание, припомни Христина.

Занимава се активно със спорт от дете, тренира триатлон и има отлични постижения и много титли. Тя печели първото място в последното Балканско първенство, нещо, което не се е случвало за България от пет-шест години. Преди това е печелила 24 пъти първо място на държавни първенства в съответните възрастови групи от участие в общо 33 такива състезания. Има завоювани и европейски купи.

Решението й да се запише в конкурса за Царица на розите било заради здравословен проблем, който на този етап не и позволявал да тренира. Като човек, който цял живот се е състезавал, аз имах нужда да продължа да го правя, признава девойката. Но в същото време имах нужда да попадна в нова среда, да правя други неща.

В спорта основно развивах себе си, сега исках да насоча вниманието си към хората около мен. През 2017-а, годината, в която аз участвах, конкурсът беше много силен, имаше много красиви момичета. Не смятам, че спечелих, защото съм симпатична или имам чар. Аз положих много усилия. Това бе изцяло нова среда за мен. Като спортист до този момент не бях се занимавала с грим, прически, маниери и други неща, важни за визията на жената, признава Христина.

Точно през 2017 година карловката Надежда Маринова, известна българска дизайнерка, която работи в Бургас, решава да подари на Царицата на розите уникална розова рокля. Дизайнерката работи върху нея месеци, докато създаде удивително красивата дреха. Роклята и другите аксесоари и принадлежности на Царицата се предават на всяка следваща фаворитка. Но честта първа да носи уникалната дизайнерска рокля се пада на Христина.

Пак по стечение на обстоятелствата, Христина е първата Царица на розите, изваяна от восък. Фигурата й бе поставена за кратко в Историческия музей в Карлово по време на Празника на розите през 2018 година. Смятам, че идеята за восъчна фигура на Царицата на розите е интересна, споделя Христина. И оценявам изключително много работата на скулптора Димитър Бакърджиев.

За съжаление тъжното е, че той финансира изцяло сам този проект, което никак не е лесно. Ако той реши да прави восъчни фигури и на следващите Царици, предлагам ние, момичетата, които сме носили короната, да подпомогнем този проект. Това ще е добра реклама и на Празника на розите, и на Карлово, казва Христина.

Меж​дувременно тя продължава да се занимава с младежки проекти, свързани с образованието. Освен това е треньор по плуване и ръководи групи на малки деца.

Разработила е своя методика с упражнения, с които да създаде плувни умения у малчуганите.

Стяга се и за матура по биология ​- ще кандидатства едновременно в два университета и има намерение да учи две различни специалности едновременно ​- кинезитерапия в Националната спортна академия и бизнес в Нов български университет.

И понеже има Първи и Втори сертификат „Кеймбридж” за английски език, смята, че следването по две специалности няма да я затрудни особено.

Източник: marica.bg, Цветана Георгиева

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker