Президентът Румен Радев идва в Клисура за честването на 143 години от Априлското въстание
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Април 2019 06:09

Клисура чества 143 години от избухване на Априлското въстание. С тържествена заря-проверка, която започва в 20.30 часа ще бъде почетена паметта на загиналите в епопеята въстаници и жители на градчето, както на всички загинали за свободата на България. По този случай в града,

който се вдига на въстание втори през април 1876 и който пръв изгаря в бунта, пристига президентът на република България Румен Радев. На 30 април и 1 май 2019 г. в Клисура държавният глава Румен Радев ще участва в тържествената програма по повод 143 години от Априлското въстание, информира прессекреатариатът на президента.

На площад "20-ти април" президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили ще приеме почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово, след което ще се проведе тържествена проверка-заря в памет на падналите за свободата на България.

На 1 май от 10.00 часа на площад "20-ти април" държавният глава ще наблюдава възстановка на моменти от Априлската епопея и ще произнесе слово.

Честването тази вечер започва с литийно шествие от църквата „Успение на света Богородица“. След това в старата църква „Свети Николай“, откъдето тръгнало въстанието, ще бъдат осветени четири нови икони. Те ще бъдат поставени в олтара на параклиса „Свети Архангел Михаил“.

В 19.00 часа на площада започва голям фолклорен концерт с участието на Валя Балканска и Петър Янев.

В 20.15 часа на площада в Клисура започва тържествена заря-проверка.

Утре, 1 май, в по улиците на Клисура и в околностите ще се разиграят най-драматичните моменти от Априлското въстание. Десетилетия наред всяка година на този ден родолюбци възпроизвеждат бунта в Клисура. Тази година във възстановката ще участват над 120 самодейци, част от тях са от града. Пристигат и десетки членове на Национално дружество „Традиция“ от цялата страна. Спектакълът на открито ще продължи два часа, след което на площада ще се извие празнично хоро.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker