Създават игрален филм за Климент
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Април 2019 07:06

Създават игрален филм по повод 90-годишнината на читалището в село Климент, община Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив кметът на селото Мано Манов. Филмът е в две серии и се прави по проект, финансиран от Фондация „Пловдив 2019”. Във филма се пресъздава 90-годишната история на читалището – от създаването му през 1928 година до наше време. Минава се през обичаите, традициите и празниците в Климент, които се пресъздават от самодейните колективи в селото, от зараждането на обичаите до наши дни. Във втората част се представят самите самодейни колективи и техните отличия днес.
„По проекта, финансиран от Фондацията в Пловдив се работи в три направления”, каза още Манов. Филмът, който ще е черно-бял е само едно от тях.
През 2018 година е бил изнесен и танцов спектакъл „Жива вода”, като част от проекта.
Третата част от него е изграждането на мобилна алея по главната улица на Климент, в която в пана туристите ще могат да се снимат, като станат част от тях.

Паната пресъздават различни сцени от празниците на Климент отпреди 100 години, като паната представляват снимки на стари къщи, на одърите, на хора със старите костюми и др.
„В селото се възстановява и един стар водопровод от 40-те години на селото, когато още не е имало ВиК”, разказа кметът.

„Тогава е имало е няколко чешми, с глинени тръби, около половин метрови.

Били са изработени от керамика, но тъй като в годините не е имало кой да се грижи за водопровода сега се опитваме да го възстановим, както и да ремонтираме чешмата пред църквата и да поставим нови чешми”, разказа още Манов. Средствата за това са дарени от Коледарската група на селото.


„Изработват се и още атракции по главната улица на селото, която допълва този проект“, каза кметът Мано Манов.

Той добави, че имат желание и да създадат и една книга – визитка на Климент, в която да се опише всичко, което е направено досега, всички местности и забележителности, които туристите могат да посетят. „Всеизвестно е, че по време на гроздобер много чужди групи посещават село Климент и за тях това би било интересно“, смята още кметът Мано Манов.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker