Вижте кой поръча направата на най-голямото черешово топче в света
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 01 Май 2019 13:32

Най-голямото черешово топче в света ще гръмне днес в Клисура и ще даде начало на Априлското въстание. Възстановката на драматичните моменти от епопеята от 1876 година започва в 11.00 часа, а големият топ е едно от оръдията, които ще гърмят в града на Боримечката.

Топът е собственост на Детелин Калчев от Клисура, той е завършен преди броени дни от майстор Лучо Обретенов. Поставен е на главната улица пред Калчевата къща. Влюбеният в своето градче и народните традиции Детелин поръчал топа преди четири години. Двамата с майстор Лучо намерили дива череша в Балкана, от която да направят дулото на топа. То е дълго близо четири метра. Огромните колела са с диаметър над един метър и са били най-трудната част от работата, направени са от дъб и бук. Целият топ тежи над един тон.

Майстор Лучо е изработил десетки черешови топче, с едно тях всяка година на 1 май гърми Боримечката – пожарникаря от Клисура Стефан Желязков, който влиза в ролята на героя от април 1876-та. Но този е най-големият не само в града, но и по целия свят.

Новото оръдие, ненадминато по своите размери и красота, вече е една от новите атракции на града.



Снощи в Клисура за първи път се проведе литийно шествие, които тръгна от старата църква „Свети Николай“, от която е обявено Априлското въстание.10-годишно момче от града понесе 200-годишна икона, с която клисурци бягали към Копривщица при потушаване на въстанието. Още четири нови икони грейнаха в параклиса „Свети Архангел Михаил“, в който се пазят костите на избитите по време на бунта клисурци.

Днес по улиците и околностите на Клисура ще се разиграят сцени от въстанието. Това ще е най-мащабната възстановка, в нея ще участват над 120 самодейци от Национално дружество „Традиция“ и самодейци от града.

Подготовката за този ден започна преди месец, десетки клисурци участват във възстановката, всеки път преживяваме онези драматични и трагични дни и се гордеем с приноса на Клисура за свободата на България, каза Николай Николов, един от най-пламенните родолюбци в градчето.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker