Щурецът Валди Тотев дари ценна реликва на Свежен
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 02 Май 2019 18:45

Щурецът Валди Тотев и брат му Йордан се разделиха с ценна семейна реликва и я подариха на Свежен - родното село на техния дядо - славния пълководец от Балканската война полк. Владимир Серафимов. Реликвата е голям портрет на полк. Серафимов, на който той е нарисуван в цял ръст и е с цивилен костюм.

Тази картина бе подарък на майка ми, която е най-малката дъщеря на полк. Серафимов, от художника Христо Тодоров, сподели пред „Марица" музикантът. След време двамата с брат му решили, че нейното място е в Свежен, където е роден техният забележителен дядо. Внушителният портрет сега е в кметството.

Валди Тотев и съпругата му Димитрина бяха в Свежен преди броени дни, когато бе даден старт на проект за реставрация на родната къща на полк. Серафимов.

Обичам това място от дете, разказа Валди Тотев. Слизал съм по стълбата, която отвеждаше в тайника. Там при нужда са се криели поборниците, членовете на революционния комитет, който Левски основал в Свежен. Скривалището продължаваше с дълъг тунел, който отвеждаше към реката, припомни той.


Музикантът пази детски спомен и от родопското село Полковник Серафимово, кръстено на дядо му в чест на победата от 1912 година по време на Балканската война. "Беше през 1957 година, когато обявиха нашето семейство за почетни граждани на Полковник Серафимово. Аз бях на шест години, брат ми Йордан - на 12. Пристигнахме късно, обаче мегданът беше пълен с хора, които ни целуваха ръка. Това много ме озадачи, защото бях възпитан аз да целувам ръка на дамите, а пък тези хора толкова много се радваха на мен и на брат ми като внуци на полк. Серафимов", разказа Валди Тотев.

От няколко години Валди и Димитрина живеят в Русенско, тъй като тя е цигуларка в Русенската филхармония. Но често идват в Свежен.

Синът им често се шегувал, че баща му е късметлия, защото майка му се казва Димитрина и затова сполучливо измислили име на своя дует „Вал-Ди“. Двамата обикалят страната и свирят заедно.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker