Мирен протест окупира ромската махала в Кърнаре
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 06 Май 2019 05:45

 

Жителите на Кърнаре излизат отново на протест днес. Хората ще се съберат около 11.00 часа на площада в селото. За втори път за два дни те ще протестират срещу ромската агресия.

С мирно шествие жителите на Кърнаре протестираха срещу ромската агресия и вчера. Те останаха около 20 минути мълчаливо в началото на махала и така предупредиха ромите да не извършват повече посегателства срещу хора и имущество в селото, както и да не ходят въоръжени с ножове, с колове и камъни. Близо 100 човека извървяха пътя от площада на селото до ромската махала без да отправят закани, нападки и обиди, но категорични, че няма допуснат повече нападения от страна на ромите над мирни хора. Ромите обаче се бяха скрили в къщите си, в махала нямаше никакво движение.

В шествието се включи и кметът на Кърнаре Боньо Бонев, който от тази сутрин е сред хората и се опитва да ги успокои. Той заяви, че не очаква ескалация на напрежението както това се случи във Войводиново и Габрово, но очаква и ромите да не проявяват агресия.

Искаме ромските къщи, които са подобни на землянки да бъдат премахнати, гледката там е непоносима заяви участници в протеста. От десетилетия гледката в махалата всява ужас. Освен това само трима човека от всичките над 400 роми, които живеят в Кърнаре, работят. Останалите са на социални помощи.

Местните хора не приеха обяснението, че ромите ходили с ножове, понеже излизали в гората и по полето и ги носили, за да си помагат в работата или да се предпазят.

До протеста на жителите на Кърнаре срещу ромската агресия се стигна след като снощи група младежи от махалата нападнаха заведение и разбиха част от прозорците.

Кафенето е собственост на Георги Алексиев, той и семейството му се били събрали на абитуриентско парти на дъщеря му. Неочаквано няколко роми потропали на врата и поискали да си купят бира. Георги ги отпратил с обяснението, че заведението не работи.

След броени минути обаче тълпа роми, предвождани от 30-годишният Илиян Янков връхлетяла пред заведението. Всички роми били въоръжени с ножове, колове и камъни. Те строшили част от прозорците, по чудо не стигнали до голямото стъкло, което ако било счупено, щяло да им отвори вход към залата.

В мелето пострадал собственика Георги Алексиев, той е с порезна рана на ръката, научи „Марица“. Семейството още е уплашено и не може да повярва на случилото се.

Тарторът на групата Илиян Янков е в за 24 часа в ареса.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker