Розопроизводители от Карловско спешно учредяват асоциация
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 11 Май 2019 13:24

Розопроизводители от Карловския край спешно учредяват асоциация, необходимостта от сдружение, което да брани интересите им е заради тежките проблеми в бранша, които тази пролет ескалират с нова сила. Дестилерии отказват да изкупуват цвят, предлагат ниска цена за суровината, чаканият от десетилетия Закон за розата се оказа гилотина за земеделските стопани – той регламентира единствено санкциите, които стопаните ще понасят. Това стана ясно събрание на над 100 розопроизводители от

 

Карловския край, Отец Паисиево, Бегово и съседни населени места. Събранието бе ръководено Богдан Богданов, който отглежда рози в Певците, в него участва заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски.

Започна розоберът в Стремската долина, първите 300 килограма бяха набрани в Бегово и Отец Паисиево. Изкупната цена на суровината от 1.50 лв за килограм розов цвят обаче изправи на нокти розопроизводителите. При това положение стопаните ще понесат огромни загуби, тази цена няма да им позволи да си покрият разходите за отглеждането на културата и да наемат берачи за прибиране на реколтата.

Производителите получават минимална субсидия от около 30-60 лева на декар за отглеждането на розите, за разлика от всички останали фермери, на които държавата дава поне по 130 лева за декар зеленчуци, например. Затова те са готови да оставят розовия цвят неприбран, а розоварните без суровина. „Няма да позволим в казаните да влезе нито едно розово цветче“, заканиха се розопроизводителите от Карловско.

Очертава се трудна година. Розоберът вече започна, но повечето от нас все още нямат сключени договори с дестилерии, които да изкупят розовия цвят. Изкупната цена драстично пада, заяви Богдан Богданов, който отглежда рози в Певците.


Според розопроизводители и търговци, които изкупуват розов цвят фирмите-преработвателки налагат монопол при изкупуването на суровината, който те не могат да преодолеят.

Собствениците на розоварните няма да седнат на една маса и да преговарят с нас. Нито държавата ще се погрижи, ако не сме заедно и не защитим интереса, коментираха в залата.

Участниците в срещата решиха да създадат своя асоциация. Учредителното събрание ще бъде след няколко дни. Чрез асоциацията розопроизводителите ще настояват за субсидия от 150 лева на декар рози и за компенсация по програмата de minimis за произведена продукция. Очаква се, че членове на асоциацията първоначално ще станат над сто розопроизводители от Карловския край, които общо произвеждат около 10 000 декара рози.

 

 

Акцент

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker