Комисия вече оглежда щетите от градушката в Карловско
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 17 Май 2019 10:12

 

Комисия на Общинска служба „Земеделие“ – Карлово започна оглед на щетите, причинени от градушка вчера, в няколко населени места в Подбалкана. Още тази сутрин около 8.30 часа експерти начело с инж. Пенка Ганева, началник на общинска служба „Земеделие“ и общинската комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии започна работа в селата Каравелово, Богдан, Певците.

Регистрираните земеделските производители, чиито насаждения са пострадали от градушката трябва в седемдневен срок да подадат декларация в общинската служба „Земеделие“, след което комисия ще определи размера на компенсацията, която собственикът може да търси от Министерството на земеделието.

Градушка с размерите на орех се изсипа вчера следобед в Подбалкана, най-засеганти първоначално бяха селата Каравелово, Богдан и Певците. Нов градоносен облак удари снощи около 19.20 часа Христо Даново, Розино, Кърнаре, Иганово.

Пострадали са лозя, овошни градини, зеленчукови култури. Най-големи са щетите по градините с маслодайна роза. Над 25 на сто от реколтата е унищожена.

Днес комисията ще направи първоначален оглед на пораженията от градушката и ще разясни на земеделските производителите процедурата за кандидатстване за помощ при бедствие.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker