Решено е! Събарят незаконните къщи на ромите в Кърнаре
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 19 Май 2019 17:27

До месец Община Карлово ще започне събаряне на незаконните ромски къщи, ако хората, които живеят в тях, не го направят сами. Това съобщи на протестния митинг в Кърнаре кметът на Карлово Емил Кабаиванов, пише marica.bg.

Той каза още, че общината е описала 53 къщи в ромската махала, от които само две са законни. Общината ще предложи на същото място при равнопоставени условия ромите да си закупят терени и да си построят къщи.

Има, макар и единици, които искат да направят това, за да имат ток и вода, тъй като сега нямат, заяви кметът на Кърнаре Боньо Бонев.

Протестът в Кърнаре събра десетки хора. Жандармерията блокира пътя до ромската махала и не позволи на хората да стигнат дотам, затова протестиращите останаха на площада в селото.


На място са три буса с кордон от полицаи от около 25 души. Присъства и старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив,

По време на митинга жителите на Кърнаре изразиха своето одобрение към действията на общината и предприетите мерки.

Кметът на Карлово добави, че предстои среща със заместник-министъра на вътрешните работи и с премиера.

27-годишният Иван Димов от Кърнаре поиска микрофона за да каже, че в селата Кърнаре, Розино и Христо Даново се носят слухове, че върви организация на ромски контрапротест.

Били организирани хора от тези села, които с 8 автобуса в четвъртък да пристигнат в София, за да изразят ромите недоволството си от натиска, който им оказват жителите на Кърнаре.

Димов добави, че жителите на Христо Даново отказали да подкрепят протеста в Кърнаре, тъй като били в добри отношения с техните роми и това щяло да наруши мира в селото.

Слухът не беше нито потвърден, нито опроверган. Бяха изказани мнения, че подобни искания биха били неоснователни и няма вероятност институциите да им обърнат внимание.



Председателят на инициативния комитет Атанас Николов обяви, че е получен отговор на откритите писма, които бяха изпратени миналата седмица до Министерския съвет и президента.

В отговорите се посочва, че поставените в писмата въпроси за незаконните ромски къщи, за разкриването на полицейски участък в Розино и за засилено полицейско присъствие са препратени към съответните институции.

Текст и снимки marica.bg

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker