Знаете ли кои са големите дарители на Карлово и техните дарения
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 05 Юни 2019 08:04

Община Карлово и Историческият музей представят изложбата „Дарителската традиция в Карлово - съзидание и духовност“. Тя е част от Националната програма за честването на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на брат му Христо Георгиев - най-големите дарители в българската история. Експозицията ще бъде открита на 10 юни в Историческия музей в Карлово. Това съобщи Мария Деянова, директор на музея в Карлово.

Освен делото на братя Георгиеви, в 14 табла, с оригинални документи и фотографии са представени по-големите дарители на Карлово през Възраждането и следосвобожденската епоха, техните дарения и приносът им за просветното и културно развитие на родния град. Сред тях са деятелките на Женско дружество „Възпитание“, Тодор и Анна Пулиеви, Христо Лазаров, Анка Кузманова, Пека Попова и редица други. Всички те с щедрите си благотворителни жестове продължават благородната дарителска традиция на предците си и допринасят изключително много за просветния и културен възход на родния град и духовния напредък, с принос за оцеляването на българския дух във възрожденска и следосвобожденска България, припомня Мария Деянова.

Акцентът в изложбата е върху дарителството на братя Георгиеви за родното Карлово. Живели десетилетия в чужбина най-богатите българи в онази епоха, никога не престават да милеят за своя роден град. Голямо е вниманието, което братя Георгиеви отделят за развитието на просветното дело в Карлово преди и след Освобождението. Христо Георгиев подпомага финансово Иван Богоров да завърши медицина в Париж, а по-късно и издавания от него “Цариградски вестник”.

В продължение на години наемите от дарени на градското общинското управление имоти, финансират учебното дело в града. Евлогий Георгиев предоставя и други суми в полза на училищата. На първо място той подпомага бедни, но способни карловски младежи, които имат желание да се учат в страната и в чужбина. С негови средства своето образование получават Кирил Ботев, инж. Тодор Сахатчиев, Никола Бракалов, Христо Попов и други.


През 1911 г. изпълнителите на Завещанието на Евлоги Георгиев по настояване на Христо Пулиев отделят 1 000 000 лева за създаване на техническо училище в Карлово. Основният камък е положен тържествено през 1915 г. Държавното средно механо-техническо училище с пет годишен курс на обучение е открито на 15.09.1925 г., когато е приет първият випуск от 82 ученици в две паралелки. През дългите години на своето съществуване преподаването в това училище е на много високо ниво и възпита отлични професионалисти.

Комплексът от сгради на Първата текстилна фабрика в Карлово е най-голямата дарителска проява на големия благодетел спрямо неговите съграждани, припомня Мария Деянова. Фабриката е открита на 10.02.1891 г. На Първото българско земеделческо-промишлено изложение в Пловдив - 1892 г., фабриката излага вълнени прежди и тъкани в един от най-красивите павилиони, построен също със средства на големия дарител.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker