Как да се държим по време на активна гръмотевична дейност!?
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 05 Юни 2019 14:36

На ден падат около 8 млн. мълнии по света
Когато човек се окаже навън по време на гръмотевична буря трябва да преброи секундите от мълнията до гръмотевицата, след което получения резултат да раздели на 3 за километри и 5 за мили. Време под 30 секунди се счита за опасно, поради възможността за поява на CG+. Не трябва да се тича, или пък да се застава под единични дървета. Металните предмети трябва да се оставят на 40 - 50 m. Ако човек е във вода трябва незабавно да излезе и да потърси подслон. Най-безопасното място е в кола или сграда с гръмоотвод.

 

Ако сградата е без гръмоотвод не трябва да се пипат металните предмети, и да се говори по телефона. Къпането също е опасно по време на буря. В природата трябва да се клекне със събрани крака и стиснати ръце. Ако има пещера тя може да се използва като подслон, но трябва да се влезе най-малко 3 m навътре от входа, като да има поне 1 m свободно разстояние между стените. Заставането до дърво се счита за безопасно само ако човекът е на разстояние, равно на половината от височината на дървото.

 

 

Каране на велосипед по време на буря не трябва да се предприема. Не трябва да се тича, заради опасността от крачково напрежение, в момента на удар на мълния. Предстоящия близък удар на мълния може да се предскаже по изправянето на косите на хората, поради високия интезитет на електромагнитното поле. Ако човек е поразен от мълния и не диша и няма пулс, трябва да се пристъпи към дишане уста в уста, като на всяко 5 вдишване да се прави сърдечен масаж с честота 60 - 70 удара в минута. Ако сърцето забие трябва да се позвъни на 112, а ако няма възможност пострадалия трябва да се заведе до най-близкото болнично заведение.

Мълниите най-често възникват в купесто-дъждовните облаци, но могат да се образуват и от торнадо, вулканични изригвания и пясъчни бури. Също, ако един облак зареден с положителен заряд се доближи до облак, зареден с отрицателен заряд, се получава мълнията. За възникване на мълния, е необходимо в относително малък обем от облака да се образува електрическо поле с интензитет, достатъчен за образуване на електрически разряд (~ 1 MV/m), а в значителна част от облака, да се образува поле със среден интензитет, достатъчен за поддържане на започналия разряд (~ 0,1 - 0,2 МV/m).
Може да се предизвика и от наелектризиран облак и земята. 90% от ударените от мълния хора оцеляват.
Мълниите предизвикват винаги два вида поражения :
Поражение, вследствие прякото попадение на мълнията върху обект от земната повърхност;
Поражение, вследствие на така наречените вторични въздействия на мълнията.
Поражение, вследствие прякото попадение на мълнията върху обект от земната повърхност Огромната енергия на мълнията, попаднала върху обект на земната повърхност, създава условия за много сериозни поражения. Такива могат да бъдат:
човешки жертви или сериозни наранявания на хората;(снимка на поражения върху  човешко тяло)
поражения на домашни и диви животни;(Снимка на поражения върху домашни животни)
създаване на условия за възникване на пожар и запалване на обекта, върху който е попаднала мълнията( Снимки на пожари от мълнии);
•    разрушения на обекта върху който е попаднала мълнията.
Поражение, вследствие на така наречените вторични въздействия на мълнията
По време на гръмотевични бури много често „изгарят” телевизори, компютри, апаратура за контрол на достъпа и други електронни устройства. ЗАЩО?
Това е в резултат на така наречените вторични въздействия на мълниите.А  какви са те? Първият е галваничен вторичн фактор на мълниите. Той е изключително опасен, защото:
•    свързан е с наелектризиране на земната повърхност с изключително високи стойности на напрежението;
•    това напрежение се разпространява по земята и може да отслабне до безопасно на разстояние не по-малко от 1 ÷ 1,5 km от мястото на попадението на мълнията;
•    този фактор е изклкючително опасен - както за електрониката, така и за хората и животните, защото се образува т. н. „крачково” напрежение.
Друг опасен вторичен поразяващ фактор на мълнията, това е електромагнитния.
•    Образуването на мълния (независимо дали между облака и земята или между два облака) е свързано с възникването на мощен електромагнитен импулс. Eлектромагнитният вторичен поразяващ фактор на мълниите е с по-малка мощност от тази на галваничния, но е достатъчен за да повреди телевизора, компютъра, интернета или телефона.
Третия вторичен поразяващ фактор на мълниите е капацитивния.
Той се появява дори когато още не се е образувала мълнията. Както вече е посочено, гръмотевичният облак и земята общо представляват един огромен въздушен кондензатор. Единият му полюс е облака а другият - Земята. Напрежението между двата полюса е огромно – в порядъка на 100 ÷ 200 МV (мегаволта). Ако кабелите на вашата кабелна телевизия, интернет или телефон са прекарани въздушни а не под земята, те разделят този огромен въздушен кондензатор на два последователно свързани кондензатора. Така въздушните кабели получават част от потенциала на гръмотевичния кондензатор. И този потенциал попада в телевизора, компютъра, модема....
Той се появява дори когато още не се е образувала мълнията. Както вече е посочено, гръмотевичният облак и земята общо представляват един огромен въздушен кондензатор. Единият му полюс е облака а другият - Земята. Напрежението между двата полюса е огромно – в порядъка на 100 ÷ 200 МV (мегаволта). Ако кабелите на вашата кабелна телевизия, интернет или телефон са прекарани въздушни а не под земята, те разделят този огромен въздушен кондензатор на два последователно свързани кондензатора. Така въздушните кабели получават част от потенциала на гръмотевичния кондензатор. И този потенциал попада в телевизора, компютъра, модема....
ИЗВОДИ:
1.    и най-добре направената външна гръмоотводна уредба не предпазва защитавания обект от вторични въздействия на мълниите;
2.    вторичните въздействия на мълните не се появява едно след друго, а едновременно;
3.    изграждането на надеждна защита от вторични въздействия на мълнии е напълно постижимо. необходимо е да се знае, че това е нещо различно от монтажа на гръмоотводната уредба, а при изчисляване на възможните щети -изобщо не е скъпо начинание;
Важно е да знаем:
•    грижата за защита от вторични въздействия на мълнии на телевизора, компютъра или модема, е ваша задача, а не на доставчика на кабелна телевизия, интернет или телефон;
•    нито един производител на електроника не признава причинените от мълнии повреди за гаранционни. ето защо, когато отидете в гаранционен сервиз за ремонт на повредената от мълния ваша електронна техника, не се учудвайте, че от там ще искат да заплатите нейния ремонт.
Най-добрата превенция е и най-проста и лесна за изпълнение.
Изключете кабелите на кабелната телевизия и интернет от съответните апарати и няма да Ви боли главата и ще си спестите нерви и разходи!!!
Задължително в сезона на активна гръмотевична дейност!

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker