Фискалният съвет на България ще заседава в Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 08 Юни 2019 18:37

Фискалния съвет на Република България заседава днес в Сопот, форумът започва от 10.30 часа в зала „Хаджи Гьока Павлов“. Сесията на Фискалния съвет ще се проведе с участието на кмета на Сопот Деян Дойнов и на заместник-кмета Николай Новаков.

Това е първото изнесено заседание на Фискалния съвет, а изборът то да се проведе в Сопот не е случаен. Финансовото състояние на общината към месец ноември 2015 г. може да се опише като „колапс“ и липса на каквато и да е система на управление. Какво означава модел на

 

финансов реинженеринг, какви други финансови механизми бяха приложени в общината и как експертите от Фискалния съвет оценяват работата ще бъде темата на заседанието.

 

Фискалният съвет е независим орган, който се занимава с наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси и повишаване качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози чрез извършване на безпристрастна оценка, основана на обективни критерии, както и повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната.

Основната функция на Фискалният съвет е наблюдаването на спазването на числовите фискални правила, определени в Закона за публичните финанси и отнасящи се за Сектор „Държавно управление“ и консолидираната фискална програма. Съветът изготвя становища относно пролетната и есенната макроикономически прогнози на министъра на финансите, основаната на тях средносрочна бюджетна прогноза и на законопроекта за държавния бюджет, както и по законопроектите за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

В своята дейност Фискалният съвет се ръководи от принципите на независимост и публичност, обективност и прозрачност, равнопоставеност на всички негови членове.

Фискалният съвет се ръководи от проф. д-р Борис Грозданов в качеството му на председател. Членове на съвета са още доц. д-р Григорий Вазов, Дора Андреева, Любомир Дацов и Юнал Тасим.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker