Револверът на Гичо от "Възвишение" -дело на сопотски майстор
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 13 Юни 2019 00:15

С револвер и интериор Сопот влезе в хитовата лента "Възвишение", създадена по едноименния  роман на Милен Русков. Оръжието, с което  главния герой Гичо гърми във филма,  е дело на сопотския майстор на украсено оръжие Евгени Димов. Той изработи колта на Гичо в ателието си преди три години, когато  снимките  по романа на Милен Русков още се организираха.  

Задачата ми бе да направя  ръкохватката, дърворезбата по нея и гравюрата по самото оръжие, разказва майстор Евгени. Револверът на Гичо е основен реквизит във филма „Възвишение”, той е реплика на Колт от 1850 година, а дърворезбата е идентична със снимката на оригинала. Това е типично оръжие от епохата, която представя филмът, сподели пред кореспондента на „Марица” майстор Евгени Димов. 

Преди време ми се обади Виктор Божинов, режисьорът на „Възвишение”. Каза ми, че иска да говорим, и дойде в ателието ми в Сопот. Беше ме открил сам. Говорихме, уточнихме задачата, разказва Димов. За майстор като него задачата се оказала не толкова трудна. 

Изработването на този револвер е най-важният, но не е единственият принос на Подбалкана към лентата на Милен Русков и Виктор Божинов. Екипът заснел епизод на сцената на сопотското читалище „Иван Вазов”. Режисьорът, актьорите, операторите останали цял месец в града на Вазов, разказва секретарят на читалището Диана Недкова.

Оказах пълно съдействие на екипа, оттогава ми останаха много скъпи приятелства с 4-5 души. Отношенията ми с тези хора са много ценни и знам, че винаги и във всяка ситуация мога да разчитам на тях, сподели Диана. 

На косъм от славата да даде рамо на филма, който завладява България, било и карловското читалище.  Виктор Божинов се бил насочил първо към града на Левски. За жалост обаче карловската сцена била в ремонт и не ставала за снимане на филм. Затова пък комплекс „Старинно Карлово” осигурило кон,  каруца, както  и хора, които да помогнат за тяхното извеждане на подходящ терен. Снимките бяха в Балкана край село Васил Левски, спомня си ръководителката на комплекса Деспа Ненова.

На снимката: Ръкохватката на култовия Колт на Гичо от филма "Възвишение", изработена от майстор Евгени Димов

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker