Уникален филм показва сватба в Каравелово отпреди 100 години
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 19 Юни 2019 15:44

Каравелово с нова инициатива за запазване на народните традиции, местното сдружение "Любен Каравелов" започна организация на снимки за филм, който ще покаже каравеловска сватба отпреди 100 години.  Първите сцени ще покажат жътвата в селото и уговорката на младите за сватбата. Във филма ще участват над 100 жители на селото - млади и стари, деца и възрастни. Ето и подробностите:

 

Скъпи каравеловци! По инициатива на Сдружение "Любен Каравелов - с. Каравелово", в нашето село ще се заснеме художествен филм-възстановка на сватба отпреди 100 години.

Булката и младоженецът;

 

кумът и кумата; свекърът и свекървата; дядото и бабата; всички гости ще са облечени в автентични носии, които са красели нашите предци по сватбите отпреди век. Ще се заснемат сцени от жътва; също максимално реалистична възстановка отпреди цяло столетие. Ще се възродят и заснемат ритуали, които са трогвали сърцата на предците ни; ще ни трогнат и днес.

За осигуряване средства за финансиране на този филм; на аксесоарите и дрехите; на гозбите и угощенията на сватбената маса; за популяризиране и реклама на филма, се обръщаме към вас открито и честно - без вашето съдействие ще бъде много трудно тази инициатива да се въплъти в живот. Вашата - дори и символична - финансова подкрепа; съдействие с осигуряване на инвентар, гардероб, сватбени лакомства, напитки, гозби, ще бъде безценна.

Всеки дарител ще бъде изрично споменат във финалните субтитри на филма.

Филмът ще има официална премиера в началото на есента в центъра на общината; ще бъде излъчен от местни и чужди телевизии и онлайн канали; линк от него ще може да изпратите на близки и познати по света; да вградите в сайта, фейсбук или инстаграм профила си и т.н.

Дарение може да направите в банковата сметка на сдружението с

IBAN: BG53STSA93000023699437 – Банка ДСК, като посочите примерно основание за превод: "Дарение за създаване на художествен филм "Каравеловската сватба", или при г-жа Зинаида Халачева - касиер на сдружението. Също при нея може да оставите материалните атрибути, като вещи за временно ползване по време на снимките или като дарение; като ще получите разписки за дарените суми и вещи.

Филмът ще се снима до и на 20 юли, Илинден. Вашата своевременна подкрепа ще бъде истински благородно дело.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker