Лавандулова фея превърна Карлово и долината в ароматна синя приказка.
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 21 Юни 2019 19:33

Лавандулова фея превърна Карлово и долината в ароматна синя приказка. Тя даде началото на празника, посветен етерично-маслената култура, която редом с роза дамасцена слави Подбалкана от Калофер до Клисура. Карлово чества с мащабен празник лавандулата за пета поредна година, той вече е известен в цяла България и извън пределите на страната и събира огромен брой гости.

Да бъде празник, обяви днес на площада 16-годишната Цвета Шаламанова от

 

 

средно училище „Васил Левски“ в Карлово , която тази година бе избрана за Лавандулова фея. След това на сцената започна детско лавандулово шоу. Момичета и момчета от забавачниците от Баня и Карлово, облечени като лавандулови цветчета, представиха песни и танци , прославящи синьото цвете, пише marica.bg.

Междувременно шатри с цвят и аромат на лавандула завладяха площад „20 юли“. В парка край площада на пленер излязоха децата от школата по рисуване „Забавно лято“ към карловското читалище, която ръководи художничката Петра Керкенезова. Те рисуваха лавандуловото шоу и прелестите на зелените градини наоколо.


Работилница „С аромат на кафе и сладко“ отваря днес следобед в Бухаловия хан в Туристически комплекс „Старинно Карлово“.

Кулминацията на лавандуловия фест е утре, събота, 22 юни. Празникът започва в сините полета между Баня и Карлово с ритуал „Жънене на лавандула“. Той ще бъде наблюдаван от много български и чужди туристи. След това честването се пренася в Патевата къща на комплекс „Старинно Карлово“. Днес девойки ще изплетат Еньовия венец, а утре ще поканят гостите да минат под него. Междувременно в Патевата къща аниматори ще представят добиването на лавандулово масло.

Лавандуловата фея Цвета Шаламанова ще поведе шествието към Бухаловия хан, където туристите и гостите ще наблюдават и дори сами ще изработват домашни козметични продукти с лавандулово масло или вода, ще опитат чай, сладко и питки с лавандула.

Празникът на лавандулата затваря цикъла от празничната обредност, посветена на етерично-маслените култури, които се отглеждат в Розовата долина.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker