В Сопот започват проявите в чест на 169 години от рождението на Иван Вазов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 06 Юли 2019 00:56

Тържествата се провеждат под патронажа на заместник-министър председателя Марияна Николова

Повече от седмица ще продължи празничната програма на Вазовите тържества в община Сопот през 2019 г.

На 2 юли от 17:30 ч. в експозиционната зала на къща-музей „Иван Вазов” ще бъде представена стихосбирката „Съзвездие Любов“ на Екатерина Русчукова. В събитието ще участва камерна формация при народно читалище „Васил Левски – 1861 г.” от гр. Карлово.



В сряда, 3 юли от 18:00 часа

в библиотеката при народно читалище „Иван Вазов-1871” ще се проведе среща-разговор с Маргарита Петкова.

На 4 юли (четвъртък) от 18:00 часа

в библиотеката при народно читалище „Иван Вазов-1871” ще бъде представен романът „Там, където ме чака Алиса“ на Стоянка Фъркова.

Програмата за 5 юли

включва фестивал на старата градска песен „С мечти и блянове крилати...“, който ще започне от 10:30 часа в народно читалище „Иван Вазов-1871”. От 17:15 часа в експозиционната зала на къща-музей „Иван Вазов“ ще се открие изложба „Паричните знаци на Княжество България, Царство България и Република България“. От 18:30 часа същата вечер отново в експозиционната зала ще се отбележат 125 години от публикуването на романа „Под игото” като самостоятелно издание. Събитието ще протече с изложба, посветена на първия български роман и драматизация на първа глава.

В събота, 6 юли от 10:30 часа

в НЧ „Иван Вазов-1871” ще се проведе втора част на фестивал на старата градска песен „С мечти и блянове крилати...“.

На 8 юли, понеделник от 17:30 часа

в Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“ ще се проведе литературно-музикална вечер „Любя, тача и милея“ с участието на Литературен клуб към Къща музей „Иван Вазов”, гр. Сопот, хор „Златна есен“ към Пенсионерски клуб „Копсис“, гр. Сопот, женска фолклорна група „Незабравка“ към НЧ „Иван Вазов – 1871” и група „Веселяци“ към Клуб на инвалида, гр. Сопот.

Кулминацията на тържествата е на 9 юли,

когато денят ще започне с тържествена литургия по повод 169-та годишнина от рождението на Иван Вазов от 09:00 часа в църквата „Св. св. Петър и Павел”.     

От 10:00 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ” - детско утро, подготвено от Център за работа с деца в Сопот с участието на детските градини от общината и Комплекс за социални услуги, гр. Сопот.

От 13:00 часа пред къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе фен-среща с Изабел, носител на детската Вазова награда за 2019 г.

В 16:00 часа лауреати на Вазова награда за литература ще проведат среща-разговор с публика в къщата-музей „Иван Вазов”. Сред специалните гости са проф. Боян Биолчев и Иван Гранитски.

От 15:45 до 16:45 часа в двора на къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе събитието „Подарявам ти стих“ с участието на ученици от СУ „Иван Вазов“.



От 16:30 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе церемония по награждаването на лауреатите в V националния конкурс „Вазовата България“ и награждаване на носителя на „Детска Вазова награда” – Изабел.

От 18:30 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се състои среща-разговор с Милен Русков, носител на Национална литературна награда „Иван Вазов” за 2019 г.


В 19:15 часа носителят на Вазовата награда г-н Милен Русков ще засади иглолистно дръвче, което заедно с творчеството му ще остане за бъдещите поколения.


От 19.30 часа на площад „Иван Вазов” ще се проведе церемония по награждаване на носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов” – Милен Русков, съпроводена от приветствие на заместник-министър председателя Марияна Николова и Деян Дойнов, кмет на община Сопот.

 

Празненствата ще завършат с празничен концерт, който ще започне от 20:30 часа на площад „Иван Вазов” с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ и Невена Цонева.

 

„Ще се радвам да посрещнем всички жители и гости на гр. Сопот по време на един от най-важните ни празници. Иван Вазов е един от символите на българската култура, носител на нашите ценности и най-висши идеали. Тази година интересът към празника е особено голям, а носителите на Вазовата награда за литература – безспорни. Сопот има славата на възрожденски град, но нашата амбиция е да превърнем новата му история в достойно и паметно дело. Радвам се, че всички жители на града се вълнуват от организацията на Вазовите тържества е се включват в организацията според възможностите си“, сподели г-н Дойнов, кмет на община Сопот.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker