Изабел и Милен Русков с Вазовата награда за литуратура
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 10 Юли 2019 13:07

Сопот посрещна стотици гости от страната и региона по случай Вазовите празници.  Да участват в проявите, посветени на 169 години от рождението на патриарха на българската литература дойдоха  цяло съзвездие български писатели и учени, носителите на Вазовата награда за литература през годините, десетки деца и младежи,  участващи в конкурса "Вазовата България".


Вчера за втора поредна година бе връчена

 

детската Вазова литературна награда. Комисията избра 18-годишната влогърка Изабел,която грабна сърцата на децата и младежите със своя канал в you tube , както и с първа си книга „Щастливей“. Изабел бе номинирана от децата и младежите в Сопот, а на срещата с нея дойдоха десетки деца от страната, участвали в конкурса „Вазовата България“. Изабел се просълзи от вълнение, а кметът Деян Дойнов и всички присъстващи, пожелава заглавието на нейната книга „Щастливей“, да бъде трайното състояние на авторката.

 

Писателят Милен Русков бе удостоен с националната Вазова награда за литература за 2019 година. Той получи приза на официална церемония в Сопот, която традиционно се провежда в деня на рождението на народния поет. Милен Русков бе избран от специална комисия, която всяка година излъчва новия лауреат.

Това е най-престижната и най-високата литературна награда в национален мащаб, с нея община Сопот удостоява български писател за постижения в българската литература, припомни кметът на общината Деян Дойнов.

На церемонията той предостави възможността призът да бъде връчен от вицепремиера Марияна Николова, която бе патрон на Вазовите празници.

За мен е чест е да връча най-високото литературно отличие на господин Милен Русков, заяви Марияна Николова.

Благодаря много за тази награда, това е наистина голямо отличие, каза развълнуван писателят Милен Русков. Той благодари на община Сопот и къща-музей „Иван Вазов“ като организатори на приза. Надявам се тази награда да просъществува още дълго, пожела авторът на „Възвишение“ и“Чамкория“. Надявам се, тя да се превърне в много, много трайна и авторитетна традиция и да приобщава всяко следващото поколение български писатели към творчеството на най-големия, най- обичания и най-уважавания български писател Иван Вазов, каза Русков.


„Възвишение“ е творба, в която националния облик придобива нови краски и е потвърждение е на своята дълбочина, коментира професор Боян Биолчев, миналогодишен носител на Вазовата награда. Малцина са българските писатели, които имат еднакъв паспорт за толкова широка световна аудитория на литература. Понятни са, разбрани са, самите те се чувстват силни и богати в себе си. За мен е удивително допълнително удоволствие, че съм носител на наградата „Иван Вазов“ при положение, че сега с нея е удостоен Милен Русков, коментира още проф. Биолчев.

Лауреатът на Вазовата награда Милен Русков спази установената традиция и засади борче в градината на писателите-носители на приза. В ритуала участва и зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Едно младо иглолистно дръвче засадиха заедно кметът Деян Дойнов и вицепремиерът Марияна Николова.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker