Обявиха спортните имоти в Баня за продажба
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 29 Юли 2019 00:01

Частен съдебен изпълнител продава спортните имоти в Баня, които са част от публично-частното дружество „Спортен комплекс - Баня“ АД. Обявата за публична продан е от броени дни, в нея се съобщава, че цената на сградите и терените около тях е 2 793 600 лева. Обявлението изкара в публичното пространство остри коментари срещу сделката на община Карлово с бизнесмена Христо Ковачки, учредена на 10 юли 2007 година. Тогава Общинският съвет взе решение за

 

създаване на смесеното дружество „Спортен комплекс Баня“ АД , в което общината участва със спортните имоти, които са на стойност 7 млн. лв. и представляват 34% от капитала на новото дружеството. Свързаната с Христо Ковачки фирма „Баня голф енд СПА ризорт“ АД декларира парична вноска от 14 млн. лв., които представляват 66% от смесеното дружество, пише marica.bg.

Публично-частното дружество „Спортен комплекс Баня“ АД така и не стартира дейност, но пък през изминалите 12 г. натрупа сериозни дългове, които само към община Карлово са в размер на близо 2 млн. лв. Тези задължения са формирани от неплатени местни данъци - данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци. Администрацията вече си търси вземанията от дружеството, което се намира под запор на ЧСИ. А запорът пък бе поискан от община Карлово, за да не допусне друго юридическо лице да се разпорежда с имотите.

Поради противоречивите становища относно сделката с Христо Ковачки още през 2008 г. бе направен опит съдружието да бъде развалено. Както „Марица“ писа неотдавна, тази възможност бе пропусната. Според Търговския закон това може да стане в срок до 1 година след учредяване на смесеното дружеството. В мандата на кмета на общината Найден Найденов на свое заседание от 31 януари 2008 г. с решение №41 Карловският общински съвет упълномощава тогавашния си председател Николай Петков да предяви иск пред Пловдивския окръжен съд за обявяване на дружеството "Спортен комплекс Баня" АД като недействително.

Но още на следващото заседание на Карловския парламент настъпва обрат - в решение 87 от 13 март е записано, че след направените разисквания и проведеното поименно гласуване Общинският съвет не приема изпълнението на решение №41, т.е. старейшините се отказват да искат обявяването на "Спортен комплекс АД Баня" за недействително дружество. Това решение е подкрепено от съветници от всички политически групи.

Евентуалната продажба на спортната база - слава на град Баня от средата на 80-те и 90-те години, винаги е предизвиквала противоречиви мнения. Фактът обаче, че общината не може да стопанисва такъв огромен комплекс, обедини преди 12 г. местната общественост и Общинския съвет около предложението на специално създаден инициативен комитет за учредяване на дружеството „Спортен комплекс -Баня“ АД. В него тогава влизаха известни интелектуалци като покойния вече проф. Божидар Димитров, журналистът Николай Бареков, чиито родови корени са в Баня, режисьорката Мая Вапцарова. Зад проекта тогава застана и областният управител Тодор Петков.

Но в продължение на 12 години дружеството не започна дейност. Най-вероятната причина е, че частният партньор няма необходимия финансов ресурс да реализира намеренията си, които бяха за изграждане на балнеолечебен център, СПА комплекс и работещи спортни съоръжения. Предвиждаше се изграждането и на голф игрище с ваканционно селище край Баня. Проектът бе обявен на стойност 60 млн. лв. Самият Христо Ковачки през февруари 2008 г. на среща с обществеността в Карлово подчерта, че търси инвеститор, с който да реализира начинанието си, като дори изказа предположение, че това най-вероятно ще са фондове от Азия.


Днес спортната база на Баня, която от 12 години принадлежи на фирмата „Спортен комплекс Баня“ АД, е сложена на тезгяха. Нейната продажба, колкото и спорове да предизвиква, всъщност е първата реална стъпка в положителна посока. Определената от частния съдебен изпълнител цена е близо 2.8 млн. лв. и включва шест обекта. Това са спортна зала с хотелски комплекс и възстановителен център; полуинтернат - двуетажна масивна сграда; стадион с футболно игрище, масивна сграда, трибуни със съблекални и складови помещения, помощно игрище; както и оранжерии и бивш цветарски разсадник.

Ако инвеститори проявят интерес и тези имоти бъдат продадени, това всъщност е единственият шанс базата да бъде реновирана и да започне да работи и носи ползи на Баня. Да се храни надеждата, че дружеството партньор на община Карлово „Баня голф енд СПА ризорт“ след 12 г. ще извади милиони и ще започне дейност, е напълно безполезно, смятат наблюдатели.

 

Част от приходите от продажбата ще отидат за развитието на града

 

Голяма част от приходите от евентуална продажба на спортните имоти, апортирани в „Спортен комплекс Баня“ АД, ще постъпят в сметките на кметство Баня и ще бъдат вложени изцяло в развитието на града, заяви кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. В хазната на Баня ще постъпи сумата, равна на задължението на дружеството по данъка за недвижимото имущество и част от дължимата сума за такса битови отпадъци. А при положение, че имотите бъдат закупени от евентуален инвеститор, можем да очакваме, че те няма да стоят под ключ, инвеститорът ще ги реновира и пусне в действие, ще бъдат от полза на хората и те ще носят приходи на Баня, коментира кметът на общината.


Кабаиванов припомни още, че през изминалите два мандата общината прави всичко възможно интересът й да бъде защитен. Сред мерките е наложената от община Карлово възбрана за продажба на имотите, така че с тях да не може да се разпорежда друго юридическо лице. Тъй като дружеството не работеше, правихме опити и да го обявим в несъстоятелност и неговото управление да бъде поверено на синдик. И синдикът да даде старт на дейностите, така че „Спортен комплекс Баня“ АД да заработи. Но съдът сметна, че „Спортен комплекс Баня“ АД не е дружество в несъстоятелност, припомни Кабаиванов.

Източник: marica.bg, Цветана ГЕОРГИЕВА

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker