Чанаккале аплодира фолклорните групи от Баня
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 24 Юли 2019 15:03

Три фолклорни групи при НЧ „Св.св.Кирил и Методий" - Баня, се представиха във Втория международен фолклорен фестивал "Чанаккале-Троя-Турция". Групата за изворен фолклор, Кукерската група и Танцова формация „Зорница” грабнаха вниманието на публиката и тя дълго ги аплодира. Участието на формациите от Баня бе подкрепено от Община Карлово.

Фестивалът  се проведе от 9 до 23 юли. В него участваха  24 фолклорни групи, от които десет  от България и две от Турция. Общият брой на участниците бе на  1200 човека .

Чанаккале е град в Северозападна Турция. Разположен е на азиатската част на прохода Дарданелите, свързващ Егейско с Мраморно море, градът е важен пристанищен, транспортен и риболовен център. Населяван е от приблизително 100 000 души. Белязан от дълга история, като през годините е бил под владението на древни гърци, римляни и византийци. При бомбардировките по време на Първата световна война градът е понесъл значителни разрушения.

Чанаккале е най-близкият главен град до археологическите останки от Древна Троя. По-любопитното, обаче е, че  дървеният кон от филма "Троя" е подарен на града от актьора Брад Пит и е поставен на крайбрежната улица, където беше и първият концерт с участието на нашите групи.


Вторият концерт се проведе в Община Кепез на крайбрежието .

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker