JaZZ и стари дантели в Калофер!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Юли 2019 00:43

Бялата магия на калоферската дантела завладява България и Европа. Градът под връх Ботев чества 20 години от учредяване на празника, посветен на финото плетиво. Проявите започват след броени дни и и продължават до 17 август. Кулминацията е на 15-и, Голяма Богородица. Денят е

 

Празник на Калофер и патронен празник на най-големия храм в града „Успение на Света Богородица“. Още от началото на август в Калофер пристигат плетачки от Европа и България, за да демонстрират уменията си, да споделят опит и да творят заедно. В същото време в сградата на бившата професионална гимназия по облекло „Иванка Ботева“ гостува международна изложба на Института по етнология при БАН и софийския клуб „СедянкаТА“. Тя представя историята и моделите на совалковата дантела в средиземноморските държави, както и приложението на дантелата днес, големите центрове, където традицията за нейното производство и приложение се пазят.

Читалище „Христо Ботев“ даде нова сила на традицията на плетене на совалкова дантела. Миналата година с огромни усилия успяхме да ремонтираме сградата на бившия информационен център в града и да разположим "Златният фонд" там, но тази година предизвикателството е още по-голямо, защото е юбилей - 20 години на празника, споделят читалищните дейци. Помагам с организацията и с някои идеи, член съм на кръжока, където се обучаваме заедно с дъщеря ми, разказва Елена Колева, една от най-запалените по калоферските традиции млада жена от града. За една година успяхме да направим доста неща, но някои инициативи все още предстоят, допълва Елена.

Председателката на читалищното настоятелство Антоанета Първанова и младите жени от кръжока по дантела имат амбицията да представят Калофер с неговите традиции и настояще. Затова преди юбилейния празник те издириха и организаторите на първия празник на дантелата, проведен през август 1999 година. В същото време поддържат приятелски отношения и очакват на този празник и хора, които са дали своя принос за съхранение и популяризиране на калоферската дантела. Сред тях е авторката на единственото до момента издадено ръководство по изработване на калоферска дантела. А от Творческия център на дантелата в града имат намерение да осъвременят това ръководство, да го онагледят с нови снимки, схеми и чертежи на модели и да го преиздадат. Всички тези хора ще бъдат участници в празника и ще имат възможност да споделят опит и да разкажат своите интересни истории, допълват от Творческия център на дантелата.


На 15 август ще бъдат открити две изложби - първата е от 10,30 часа в Творческия център на дантелата. На нея ще бъдат показани произведения на членовете на кръжока, който действа към читалище „Христо Ботев“. Много искаме да покажем какво сме успели да изработим за две години училище, казват младите плетачки.

Акцент в проявите е срещата със старите калоферски майсторки, които вероятно ще потънат в забрава, ако не направим нещо по този въпрос, разказват организаторите. Откриването на тяхната изложба също е на 15 август, но от 14,30 часа. В момента издирваме наследници на тези жени, събираме информация за тях и искаме да направим голяма изложба с техни произведения. Надяваме се да успеем, защото не е лесно, разказва Елена Колева. Ще поставим начало и ще организираме книга със страница, посветена на всяка една от тях, книга, която ще дописваме в годините напред, допълва тя.

В програмата на празниците на калоферската дантела внимание заслужава спектакълът „Бялата магия" на театрална работилница „Пиеро“ която действа към читалището в града. Той ще бъде представен в салона на читалището на 15 август от 19,30 часа.

Подобаващ завършек на Празниците на калоферската дантела е вечерта на 17 август, наречена „JaZZ и стари дантели“ - Концерт на Ангел Заберски трио и модно дефиле на облекла и аксесоари с автентични и съвременни модели на калоферската дантела. Проявата ще бъде на открито в двора на професионална гимназия по облекло „Иванка Ботева“ край Мемориалния комплекс „Христо Ботев“. Началото е в 19,30 часа.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker