Сопот слага под запор личните имоти на ЧСИ Мариана Обретенова!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Юли 2019 15:18

Кметът на община Сопот поиска запор на личните имоти на частен съдебен изпълнител Мариана Обретенова. На 29 юли той внесе Искова молба за това в Окръжен съд – Пловдив. Искът е в размер на 372 хиляди и е за част от щетите, които ЧСИ Мариана Обретенова е нанесла с изпълнително дело, което в миналия управленски мандат тя води срещу община Сопот. Щетите са в особено големи размери. Това съобщи

 

на пресконференция кметът на Сопот Деян Дойнов. В нея участваха и заместникът му по икономическата и финансовата политика Николай Новаков и юрисконсултът на общината Йордан Кънчев.

На следващ етап общината ще предяви още искове към Обретенова в качеството и на ЧСИ със същия мотив – нанесени щети на община Сопот. Общият размер на тези искове може да достигне сумата от 1.6 милиона лева.

Сега община Сопот иска възбрана върху общо 7 имота, собственост на Мариана Обретенова. Три от тях са офиси, съответно по 39.96 кв метра, 39.86 и 33.76 кв.км, и се намират в централната част на Пловдив. В исковата молба са вписани още ½ идеална част от гараж с площ 21.88 кв. м, гараж 19.69 кв. м, както и ½ апартамент с площ, чиято цяла застроена площ е 69.88 кв, ½ идеална част от ателие за творческа дейност на две нива – първо ниво с площ 164 кв.м, и второ ниво с площ 58 кв. м. Имотите са придобити в периода 2005-2013 година, като през 2013-та, собственост на Обретенова са станали три офиса в централната част на Пловдив. По това време според взискателя тя е водила изпълнителното дело срещу община Сопот.

Искането за налагане на запор на личните имоти на Обретенова от страна на община Сопот е част от дългата и сложна сага на изграждането на печално известната пречиствателна станция в града. В хода на строителството тогава общината е подписала незаконосъобразен анекс с изпълнителя на обекта. В резултат на този анекс плащанията към консорциума, изграждащ пречиствателната станция, са нараснали до невъзможност да бъдат плащани и е било образувано изпълнително дело от ЧСИ Мариана Обретенова. Дневните лихви по плащанията достигат до 4000 лева, припомни заместник-кметът Николай Новаков.

В хода на недопустимото производство по изпълнителното дело Мариана Обретенова нанася редица вреди на община Сопот, се посочва в исковата молба. Със своите невалидни правни действия частният съдебен изпълнител налага възбрана върху всички притежавани от община Сопот общински имоти, наложил е запори върху всички банкови сметки на общината, наложил е запори върху всички вземания на общината от местни данъци и такси, от частни лица по граждански договори. Със своите действия Мариана Обретенова доведе община Сопот до фактически фалит. Вредите освен социални, социалнопсихологически, имиджови, структурно-функционални и рейтингови измерения имат и свои материални изражения, обобщи кметът Деян Дойнов.

Надявам се да успеем да защитим интереса на общината, каза днес кметът на Сопот Деян Дойнов. По думите му това е първият от поредица искове, които се подготвят от него и екипа му. Той посочи, че искането за налагане на запор на личните имоти на ЧСИ Обретенова е, за да се гарантират плащанията на общината в бъдещ момент.

В нашия управленски мандат общината заведе съдебни дела, които доказаха, че изпълнителното дело срещу община Сопот е било незаконосъобразно, припомни на пресконференцията Деян Дойнов. То обаче нанесе щети в особено големи размери, на практика беше описано и обявено за публична продан почти цялото общинско имущество, каза още той.


В Община Сопот използваме всяка възможност, която законът ни позволява, за да защитим обществените интереси, заяви на пресконференцията юрисконсултът на общината Йордан Кънчев. Тази искова молба е продукт на висок професионализъм и юридически издържана. Тя показва как общината като длъжник по едно изпълнително дело се превръща във взискател.

 

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker