В Сопот ремонтират европроект с 85 000 лева
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 14 Август 2019 14:59

85 000 лева са необходими за ремонт на отоплителната система на ДГ “Приказен свят” в Сопот. Това стана ясно от заседание на постоянната комисия “Бюджет и финанси” към местния парламент. На заседанието на комисията беше разгледано предложението на кмета на общината Деян Дойнов за актуализация на бюджета с 85 000 лв., които да бъдат отпуснати на детското заведение за спешен ремонт на амортизираните тръби на отоплителната система. В общината е получена молба за средствата от директора на детската градина – Наташа Брайчева, съобщи rnews.bg

Случаят предизвика шумна, но конструткивна дискусия. Казусът е заплетен и е пореден лош пример за реализация на проект с европейско финансиране. По време на предишно ръководство на общината е спечелен проект за ремонт и подобряване на енергийната ефективност на детската градина. Резулататът е налице – вместо нова ефективна система детската градина се отоплява със стари, опасни и енергоемки калорифери.

Как са усвоени европарите, кой е следил за качеството на изпълнение и как са похарчени получените средства, се коментира в рамките на заседанието. Въпросите са поставени, компетентните органи работят и отговор ще бъде получен, но междувременно предстои нов отоплителен сезон и деца, които ще получат основите на образованието си в детска градина “Приказен свят”.

Всички документи по злополучния за детската градина проект са внесени от сегашната управа на община Сопот в Районната прокуратура в Карлово. Образувано е досъдебно производство срещу ръководителя на проекта инж. Иван Димитров.

Общината е изправена пред поредния “успешен” проект, който изисква ремонт, допълнителни средства и разследване на компетентните органи. Това не е единственото досъдебно производство по отношение на реализирани проекти в миналото, има още осем досъдебни производства, коментира зам.-кметът Николай Новаков.

След като бяха изслушани всички страни по проблема и бяха взети под внимание всички мнения се взе решение проекто-докладната да се допълни по отоношение на факти, които дават допълнителна информация по случая. Идния понеделник документът отново ще бъде разгледан в комисията, след което да стане част от дневния ред на сесия ня Общински съвет Сопот в сряда.
Rnews.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker