Български шевици украсяват дуварите в Климент
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 26 Август 2019 09:58

Нов проект, финансиран от Министерство на културата, спечели село Климент.
Доброволци от селото още първия ден се включиха в изпълнението на дейностите. Съвсем скоро селото  ще се похвали с новата си атракция. Стари дувари по част от главната улица ще грейнат украсени с български традиционни шевици и бродерии, създадени от сръчните ръце на българката.
„Фолклорна палитра от климентски традиции“ е проект за творчески срещи на заинтересованата публика с културния живот на селото.
„Основната ни идея включва изграждането на изложба на открито, състояща се от тематични пана, изобразяващи сцени от живота на климентци от преди сто години с възможност за снимки в образите на климентски кукер, коледар, розоберачка и др. Амбицията ни е да превърнем част от главната ни улица в ново културно пространство, одухотворено с тематични арт инсталации. Проектната инициатива планира и художествено изрисуване на шевици, бродерии и гайтанджийски плетива върху местни табанлии каруци и стари дувари по главната улица. По този начин ще изразим силата на фолклорната традиция, родовата памет и обредност, които жителите ни успяват да съхранят и предават напред от векове.
В голяма метална книга в началото на изложбата ще опишем на български и английски език културния календар на Климент. Като нов инструмент за успешна работа с новите публики се предвижда обучение на младежи за туристически гидове. Тяхната роля ще е да популяризират инициативата и умело да представят местното културно наследство и многовековните традиции, устояли във времето.“ - това публикува във фейсбук Мано Манов - кмет на селото.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker