Откриха нов център за отдих в резерват Козя стена
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 24 Септември 2019 08:36

Център за еднодневен отдих „Козя стена“ бе открит  в Национален парк „Централен Балкан“.  Той е разположен близо до хижа „Хайдушка песен“, в землището на с. Чифлик, Троянска община. Изграден е от

 

 

Парковата дирекция по Проект „Опазване на Национален парк Централен Балкан“, финансиран в рамките на десетото, юбилейно издание на Дарителската инициатива на Райфайзенбанк (България) ЕАД - „Избери, за да помогнеш“ 2018.


Проектът беше подкрепен от 31 служители на банката, като дарената сума от тях, от Райфайзенбанк и от външни дарители е близо 4 000 лв. Със събраните средства в Националния парк е създадено приятно място за отмора на туристи от цялата страна. Районът е популярен с традиционно провежданите исторически възстановки, свързани с Априлското въстание, изключително интересен е и за природолюбителите. Близкият резерват „Козя стена“ съхранява вековни букови и буково-елови гори, повече от 40 вида редки и защитени растения, включително ценно находище на уникален подвид старопланински еделвайс, над 60 вида птици.


С избора на мястото – до резерват „Козя стена“, там където се сливат двете реки Рогачева и Камъчарска, Парковата дирекция прилага политиката си за управление на посетителите - да създава привлекателни за посещение места за посетители от различни възрастови и социални групи и хора с различна физическа подготовка и като предлага информация за значимостта на близки видове и местообитания да мотивира природозащитни нагласи в мисленето и поведението. Девет пълноцветни табели, представящи значението и необходимостта от опазване на видовете в Националния парк, „зелена“ класна стая за децата, паркова мебел - маси, пейки и дървени пънчета за сядане, съчетават в себе си информационната, образователна и рекреационна функция на осъществения проект.


При откриването на обекта, директорът на парка Генчо Илиев благодари на мениджмънта и служителите на Райфайзенбанк за подкрепата, която направи възможно реализирането на идеята, благодари и на всички приятели на „Централен Балкан“, които допринесоха с лични дарения за създаването на обекта.


Парковата дирекция представя Центъра за отдих „Козя стена“ по време на „Европейската седмица на мобилността“ 16 – 22 септември, в знак на съпричастност към целите на Европейската комисия да се насърчи устойчивия транспорт и начини на придвижване. Мотото на кампанията за 2019 г. е „Върви с нас“. В този дух е и изграденият център за отдих – мястото предлага разходки по близките маршрути, забавления и отдих далеч от автомобилите и градския шум.


С изграждането на Центъра за еднодневен отдих „Козя стена“ се създава както привлекателно място за отмора, така и допълване на пакета услуги, предлагани от туристическия бизнес, чрез нов обект в дестинацията „Н П Централен Балкан“.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker