Карлово връчва Национални награди "Евлоги и Христо Георгиеви"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 01 Октомври 2019 10:23

Честваме 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев

На 3 октомври Карлово ще бъде домакин на националното честване юбилеите на най-големите български дарители – карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви, Тази година се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на брат му Христо Георгиев. Тяхното дарителско дело е без прецедент в нашата история. Проявите в тяхна чест се организират от Националния инициативен комитет, начело на който бе избран кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, Ротари клуб Карлово и СУ „Св. Климент Охридски“.

Барелефи на братята Евлоги Христо Георгиеви ще бъдат открити в родния им град Карлово. Тържеството е на 3 октомври, когато се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. То е част от националните прояви, посветени на юбилеите на най-големите български дарители. Проявите се организират от община Карлово, Ротари клуб –Карлово, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и читалище „Васил Левски“.

Барелефите са дело на скулптора Димитър Рашков, те са поставени в специална ниша на мястото, където е била родната къща на братя Георгиеви. Част от композицията е бронзов венец над ликовете на двамата забележителни българи. Архитектурният проект е на Мария Каразлатева.

Паметният знак бе възстановен благодарение на Емил Кабаиванов и бизнесмена от Карлово Евгени Цилков, заяви за „Марица“ Димитър Рашков. Барелефите бяха създадени през 1994 година по инициатива на карловското настоятелство „Родолюбие“, оглавявано от инж. Христо Войняговски, по това време кмет на Карлово. Месеци по-късно обаче вандали ги разбиха и продадоха като скрап. Сега по случай юбилеите на братя Георгиеви паметният знак е възстановен. Той ще бъде открит на 3 октомври от 12.00 часа.


По-късно през деня в Общинската художества галерия в Карлово ще бъде открита изложба от детски рисунки, посветена на дарителското дело на Евлоги и Христо Георгиеви. Тя се организира от Ротари – Карлово. В нея участват над 80 деца от Подбалкана.

Кулминацията на честването е вечерта в 18.00 часа, когато в големия салон на читалище „Васил Левски“ ще бъдат връчени националните награди „Евлоги и Христо Георгиеви“. Те са в три направления – за образование, бизнес и дарителство, на които братя Георгиеви посвещават живота си.

В 20.00 са пред паметника на братя Георгиеви ще се състои тържествена церемония. В чест на юбилеите празнични илюминации ще озарят небето на Карлово.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker