Военнослужещи от 61 механизирана бригада почетоха битката при Дойран
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 01 Октомври 2019 18:06


Офицери от 61 Стрямска механизирана бригада участваха в занятие по изучаване на бойните действия от Първата световна война в Дойранския участък от 1917-1918 г.
Занятието e с международно участие, с представители от България, Северна Македония, Гърция и Великобритания.
Ръководител на българската група е подполковник Росен Канатлиев командир на батальон „ISTAR” в 61 механизирана бригада. В мероприятието участваха капитан Пламен Георгиев от батальон за логистично осигуряване на 61 механизирана бригада, лейтенант Здравко Байчев от 1 механизиран батальон на 61 механизирана бригада и офицери от други формирования на Българската армия.
Двудневното занятие имаше за цел да извлече поуки от практиката и да сравни схващанията от преди сто години с тези използвани в настоящето.
Военнослужещите отдадоха почит на загиналите в боевете войни от всички нации като положиха венци на Дойранския мемориал, намиращ се в Република Гърция.
На 26.09.2019 г. българските офицери положиха венец и на паметника на полковник Каварналиев в района на град Дойран.
Дойранската епопея от 1915-1918 г. отразява готовността на българския народ и българската държава да защитават свободата на българското население и свещеното му право на живот. Действията на българската войска и жертвоготовността на българските офицери, подофицери и войници през войните, които са пример за пок

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker