Карловци дариха на града барелеф с ликовете на Евлоги и Христо Георгиеви
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 03 Октомври 2019 13:26

Карловци дариха барелеф, изобразяващ братята Евлоги и Христо Георгиеви. Паметният знак бе открит на тържество днес, когато се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев, отбелязват се и 195 години от рождението на Христо Георгиев. Проявата е част от националното честване на юбилеите, за което бе сформиран Инициативен комитет, начело с Емил Кабаиванов като кмет на Карлово.

Барелефът се намира на мястото, където е

 

била родната къща на братя Георгиеви и е дело на скулптора Димитър Рашков от Карлово. Паметният знак е дарение на града от бизнесмена Евгени Цилков, Емил Кабаиванов и Димитър Рашков. Да почетат делото на братя Георгиеви днес дойдоха десетки родолюбци, както и много ученици.

В кратко слово директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова припомни постиженията на братя Георгиеви като предприемачи и безпрецедентното им дарителско дело и родолюбие.

Нека да приемем тази прекрасна творба на нашия съгражданин Димитър Рашков като част от духовната сграда с името Карлово, която се съгражда през хилядолетията, каза развълнуван Емил Кабаиванов, досегашен кмет на Карлово и кандидат за нов мандат. И нека се постараем всеки един от нас да сложи своята тухличка в тази сграда, за да бъде тя толкова здрава, че да устои на всички предизвикателства на времето. Нека Карлово да бъде вечно, за да бъде вечна България, каза още Кабаванов.

Аз съм щастлив, че стоя пред една осъществена моя мечта, сподели по време на тържеството Димитър Рашков. Дълго тази творба стоя в ателието ми готова, за да дойде времето, когато двама големи българи, големи карловци, имаха желание, намериха средствата и благодарение на които успяхме да отлеем този релеф. Благодаря на Емил Кабаиванов и на Евгени Цилков. Това, което те направиха няма да бъде забравено, каза в словото си авторът Димитър Рашков.

Всичко, което правим бледнее пред делото на братя Георгиеви, заяви бизнесменът Евгени Цилков. Той допълни, че освен един поклон пред делото на големите предприемачи, банкери и дарители друго не можем да направим. Делата им говорят за тях повече от век, те няма бъдат забравени и в бъдеще, каза още Евгени Цилков. Той благодари на още няколко дарители, които дадоха своя принос, за да го има този паметен знак. Това са Николай Колев, Румен Василев, Николай Протопопов, Иван Малаков и на първо място леярите от Сопот, които отляха този релеф.

Честването на юбилеите на братя Георгиеви в родния им град Карлово продължава. Тази вечер от 18.00 часа в салона на читалището ще бъдат връчени национални награди на името на Евлоги и Христо Георгиеви. Те са учредени от общината и Ротари-Карлово и се връчват за постижения в образованието, бизнеса и дарителството, на които братя Георгиеви посвещават живота си. От 20.00 пред паметника на Евлоги и Христо Георгиеви ще се състои  тържествена церемония и празнични илюминации.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker