Д-р Емил Кабаиванов: От активното участие на хората в изборите зависи дали ще изберат полезен кмет
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 24 Октомври 2019 14:03
Д-р Емил Кабаиванов е български политик, кмет на Община Карлово през 2003-2007 и от 2011 до сега. Избран е за лидер на СДС на 15 юли 2012 г. и е начело на партията до юли следващата година. В момента е зам.-председател на СДС.
Завършил е "медицина" във Висшия медицински институт в Пловдив през 1987 г. Има и магистърски степени по "икономика" от ЮЗУ „Неофит Рилски" -Благоевград и „здравен мениджмънт“ от Медицинския университет в София. Работил е като ортопед в Карловската болница, бил е и председател на Общинския съвет в Карлово.

Интервю на Цветана Георгиева, Вестник "Марица

-------------------------------------------------------------

- Господин Кабаиванов, какви са нагласите на хората от общината, с които се срещате за тези избори? Как разчитате техните реакции и послания.

- Нагласите за изборите се формират не само в последния месец, а през доста по-дълъг период. Азбучна истина е, че за едни избори се работи от първия ден, след като са приключили предишните. Но когато аз работя - от ежедневните проблеми до големите проекти, т.е. в цялостната ми работа, не съм си определял времето и хоризонта от тези избори до следващите. За мен е било важно да познавам проблемите на всяко едно селище от Карловска община. Убеден съм, че няма човек, който да ги познава по-добре от мен.

 

- Защо хората трябва да познават добре всеки кандидат за кмет и неговите възможности да управлява добре?


- Защото кметът е човекът, който реално, на терен решава проблемите на хората. Затова трябва да е познат. И запознат. С общината, с управлението, с ежедневните нужди на хората. Аз се учудвам, че има кандидати за кмет, които, спазвайки закона, са се регистрирали шест месеца преди изборите на фиктивен адрес. Кандидати, които не са платили един лев данък в Карлово, искат да управляват общината. Те няма как да познават проблемите. Когато бях „млад" кмет, въпреки че преди това бях един мандат председател на Общинския съвет, на мен ми трябваше поне една година, за да се ориентирам в джунглата на държавната администрация, правомощията на държавните институции на национално и регионално ниво, за да заработя. Община Карлово не трябва да си позволява експерименти в управлението, защото, казано на шахматен език, „ще загуби темп". Ще припомня един мандат от близкото минало, станал с „емблематичен", който остана в съзнанието на хората като неуспешен експеримент през 2007-2011. Едно от моите предимства е, че аз няма да се озъртам и да търся посоката.

- Да, направи ми впечатление по време на Вашите срещи, че във всяко населено място Вие знаете къде има разкопана улица, къде има строителни материали, които трябва да се махнат. Все пак Карловската община е най-голяма по територия в България. Как се постига?


- С активната работа, постоянни срещи на място с гражданите. Познавайки проблемите, аз търся тяхното решение. А проблемите са няколко вида. Едните искат активна работа, малко средства и бързо могат да бъдат решени. Такива проблеми се решават в ход. Преди 20 дни започнахме смяна на водопровод на една улица в Калофер. Започнахме, защото хората дойдоха и казаха, че там има проблем, към чието решаване може да се пристъпи веднага. Реших, че в рамките на един месец можем да сменим 150 метра от водопровода, и го правим.

Има  обаче стратегически проблеми и на тях трябва да се търсят  стратегически решения. Това са изграждане и пускане в действие на пречиствателни станции на населените места с над 1000 жители.  В следващите десет години това е стратегическо направление. В Розино, Баня, Калофер, Дъбене, Войнягово, Климент има изградена частична канализация. Но изискванията на Европейския съюз са в селищата с 1000 души население първо да бъдат  изградени пречиствателни станции и тогава цялостно да се доизгради канализацията.

Такъв стратегически въпрос е и поддържането на общинската пътна мрежа, която е близо 190 км. За да я преасфалтираме цялостно, ще са ни необходими 18-20 милиона лева. Сами разбирате, че тези пари не могат да дойдат за един мандат от общинския бюджет, и ние търсим стратегическо решение -  за една част ни е нужна  помощта на Министерството на  регионалното развитие, за друга част - през европейски проект, както направихме пътя Карлово-Дъбене-Войнягово.

- Как оценявате предизборната кампания три дни преди вота?


- В национален мащаб кампанията е доста по-спокойна от други кампании. В нашата община също. Проблемът е, че при нас има кандидати за кметове на общината, които често се изказват неподготвени, изказват се некомпетентно. И мислите ли, че гражданите от Карловска община не виждат това? Сигурен съм, че те няма да подкрепят някой, който идва за едни избори и утре си заминава. Няма как да се случи.

В  тези избори  има един уникален шанс - Община Карлово да има избран кмет още на първия тур. И мисля, че не трябва да го пропиляваме. Първият тур носи стабилност, увереност, сигурност. Победа на първи тур ще вдигне Карлово още  по-високо в очите на всички българи.  Една категорична победа на първи тур ще ни гарантира бързо, динамично развитие, с умерен, позитивен консерватизъм, за да запазим възрожденските традиции.

- Броите ли срещите си в тази кампания?


- Не. Но ориентировъчно през изминалите 30 дни съм имал поне 80 официални срещи, по време на които съм се видял, говорил, чул няколко хиляди мои съграждани, а също и с още няколко хиляди чрез медиите. Тези срещи и на живо, и във форумите, във Фейсбук ме зареждат с енергия, дават ми сили и увереност, че ние ще победим категорично.

- Защо трябва да бъдем активни и да гласуваме на 27 октомври?


- Защото от активното участие на гражданите в изборите зависи да бъде избран наистина кметът, който ще е полезен на Карлово и населените места в общината. Също така голямата активност ще доведе и до това, че в Общинския съвет ще бъдат избрани най-добрите кандидати за общински съветници.

При местни избори няма на кого да се сърдим, че някой друг е направил нещо вместо нас. Ако ние не сме отишли да гласуваме, трябва да се сърдим единствено на себе си. Изборът на кмет и местна власт е на четири години веднъж и той определя в каква посока ще се развива общината. Затова трябва да подходим умно и отговорно. Ще припомня думите на нашия Апостол на свободата: "Трябва много работа, но не каква да е, а умна!".

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker