Д-р Емил Кабаиванов вдигна знамето на Апостола над Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 25 Октомври 2019 11:49

Д-р Емил Кабаиванов вдигна знамето на Апостола над Карлово, то се развя на 11-метров пилон, монтиран на третото кръгово кръстовище на града, което е вход от посока София. На ритуала присъстваха общински съветници и граждани. Знамето е с размери 5 на 3 метра, а на върха на пилона е поставен метален християнски кръст с позлата. Кръстът е ориентиран на изток към града, а раменете му по християнски канон  сочат север-юг. Кръстът е изработен и дарен карловската фирма „Люб и синове“.

Третото кръгово кръстовище на Карлово е един от големите обекти, реализирани от община Карлово през тази година. То бе открито с официална церемония на 18 юли, рождената дата на Васил Левски и Празник на Карлово. Тогава Кабаиванов обяви, че скоро в центъра на кръга ще бъде вдигнат пилон със знамето на Карловския революционен комитет. На другите две кръгови кръстовища, изградени през 2015 и 2017-та година, се вее съвременното знаме на Карлово.

Знамето на Карловския революционен комитет е направено по поръка и проект на Васил Левски. То е ушито и избродирано от карловката Мария Ганева. На едната му страна има кръст и надпис „Бог с нами“ , от другата страна лъв с корона, „Смърт или свобода“ и „Карловски революционен комитет“. Когато Панайот Волов като ръководител на 4-ти революционен окръг преминава през Карлово харесва това знаме и го взема за образец за знамето на панагюрските въстаници. Но тъй като въстанието е вдигнато преждевременно на 20-ти април, знамето на Панагюрище не е било завършено и въстанието е вдигнато със знамето на Карловския революционен комитет, то става знаме на IV-ти революционен окръг, припомни заместник-кметът Антон Минев. Днес вдигаме копие на това знаме-светиня с пожеланието Карлово да заблести като едничка община в България и да блесне спрямо всички останали, перифразира Антон Минев думите на Апостола„

Нека всеки, който влиза в нашия град да вижда това знаме и да знае, че без Карлово нито щеше да има Вътрешна революционна организация, нито щеше да има Априлско въстание, заяви в емоционално слово д-р Емил Кабаиванов. Клисура е вторият град в Българско, въстанал през април 1876 година, припомни той. Затова днес на ритуала присъства и младеж от Клисура, облечен в четническа униформа.

Нашият град е символ на Карловската долина, но той е в пряка, постоянна и жива връзка с всяко едно селище на общината. Нека това знаме се вее високо, гордо, зелено и чисто, каквито са били идеалите на нашите предци. А ние да бъдем на висотата на очакванията на всички наши сънародници, да държим знамето високо и неопетнено, заяви още Каба

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker