Хисаря отваря туристически маршрут от Старосел до Копривщица
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 04 Декември 2019 16:27

Хисаря създава собствена стратегия за развитие на туризма. Общината ще предлага единен туристически продукт, който ще обединява всички обекти в древния град, тракийските обекти в населените места и ще прехвърли границите на общината с кръгови маршрути до Копривщица, Карлово и Казанлък. Това е стратегически приоритет на кмета на общината инж. Пенка Ганева, работата по него вече е в ход.

Туризмът е един от основните поминъци в нашата общината. Но досега всеки, зает в тази сфера, работи сам за себе си. Моята идея е да обединим усилията в един продукт, който можем да наречем „дестинация Хисаря“, коментира инж. Ганева. Стратегията изисква да се работи в няколко направления - укрепване, реставрация и консервация на обектите, както и изграждане на нови пътища.

Новите туристически  маршрути започват от Хисаря, потеглят към населените места и излизат извън границите на общината. В Старо Железаре ще бъде представяна обсерваторията на древните траки, търси се възможност за нейното съхраняване и подходящо експониране. Другият обект в селото е Домът на традициите. В него от доста години самодейци представят местния бит отпреди сто години - замесване на хляб и баница и тяхната дегустация. Правят се и демонстрации на битови дейности от миналото като плетене, предене с хурка и чекрък, тъкане на черги и платно на старинен стан.


Освен двата тракийски храма в Старосел общината има намерение да покаже и раннохристиянска базилика, разкрита от археолога Иван Христов преди три години. Ще се търси възможност и за изграждане на достъп на един от най-интересните обекти във времето на траките - царската резиденция на връх Кози грамади, недалече от Старосел. Маршрутът продължава до Красново, където също има запазени останки от християнска базилика. Наблизо е село Кръстевич с тракийско светилище.

За първи път общината има амбицията да излезе от своите граници и да продължи от Старосел към Копривщица, а оттам по Подбалканския път. Туристическият маршрут да преминава през Клисура, Сопот, Карлово и Казанлък и техните туристически и културни обекти и прекосявайки Розовата долина, да се връща в розовите градини край Старосел, където освен производството на вино може да се наблюдава и розобер и добиване на розово и други етерични масла.

За да постигне всичко това, общината залага на няколко мащабни проекта. Единият от тях е „Античният град Диоклецианопол /Хисаря/ - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в Римската империя“. Той предвижда разширяването на туристическите атракции - Римските терми, Камилите, северозападната кула, крепостната стена. Проектът е на стойност 10 млн. лева, инж. Пенка Ганева вече подписа договора за съфинансиране на този проект от страна на общината в размер на 1.5 млн. лева. Другият проект е за основен ремонт на пътя от Старосел до тракийските храмове, той е пред приключване. С община Копривщица ще внесем общ проект за изграждане на пътя Старосел - Копривщица. Трасето ще стига до "Бяло камъне", хижа „Барикадите“ и отвежда до Копривщица. С община Копривщица ще внесем общ проект за този път, за да осигурим достъп от Хисаря до Подбалканския път и от там през цялата розова долина, заяви инж. Пенка Ганева.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker