Карловец откри живи потомци на годеницата на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 09 Декември 2019 08:00

Дядо Христо, внук на Гена Бонина, е жив и здрав на 96 години. Когато бил малък, тя пазела децата вкъщи.


От три години карловецът Иван Балтов гради родословни дървета на големите родове от Подбалкана. 69-годишният инженер, който посвети голяма част от живота си на машиностроенето, сега проучва и описва интересни истории от родното си село Свежен. Съставя родови хроники и чертае схеми на поколенията им. През 2017 година инж. Балтов сложи

 

началото с книгата си, посветена на Свежен, а тя събуди интереса му към местните родове. След това в две последователни години - през 2018 и 2019q със своите проучвания той печели първо място в национален конкурс за родовед и краевед на годината.

Той впечатли краеведите и родоведите със своята схема на родословно дърво, съставена от концентрични кръгове. Освен това изчислил, че до осмо поколение един семеен човек участва в 512 родословни дървета.

Иван Балтов издаде и книга за историята на Свежен, която съдържа разкази на неговите родители и на възрастни хора от селото. В нея е описан прословутият годеж на Левски и Гена Бонина. Историята е позната на местните хора, а Балтов решил да проследи рода на девойката от Свежен, чието име останало в народната памет свързано с Апостола. Краеведът намерил живи потомци на годеницата на Левски.

Един от тях е Стоил Енев, с когото съвместно подготвяме родословното дърво на Гена Бонина, разказва Иван Балтов. Стоил Енев е 61-годишен и живее в Сопот. Преди няколко месеца се пенсионирал като военнослужещ в карловско поделение. С него сме ходили два пъти до Казанлък, за среща с дядо Христо, пряк потомък на Гена Бонина, неин внук, който е жив и здрав на 96 години. Той я помни, казва, че когато бил малък, че тя пазела децата вкъщи, докато родителите и по-големите работили на нивите и ливадите.

Гена обичала да им разказвала историята за годежа си с Левски. Даже нейният съпруг, който е от Свежен, е споделял, че жена му е била годеница на Васил Левски. Левски бил цяла седмица в Аджар, както тогава се наричало село Свежен. Отишъл там, за да  основе таен революционен комитет. Изпратен бил от поп Данаил, председател на Тайния революционен комитет в Кочмларе, днешното Отец Паисиево. Поп Данаил му казал да се обърне към чорбаджи Вълко под предлог, че търси работа и мома за женене. Чорбаджи Вълко оказал на Левски съдействие и му посочил Гена Бонина -сираче, чийто баща починал, когато била още съвсем малка. Останали били само двете с майка ѝ. По това време момичето било 17-18 годишно. Чорбаджи Вълко ги запознал, те се харесали. И с помощта на съмишленици инсценирали годеж у съседи на чорбаджи Вълко.

Народен съд праща на смърт Муса и Салим Алиеви
Другият род, чието родословие е проучил инженер Балтов, е на хаджи Христо Иванов. Той е председател на първия народен съд, състоял се няколко дни след Освобождението на България от турско робство. Хаджи Христо бил майстор шивач на модерни френски европейски дрехи в Цариград, наричали го френч шивач, а още в средата на 70-те години на 19. век се върнал в родния Аджар. На 30 януари 1878 година в селото се състоял първият народен съд, където били осъдени на смърт двамата братя Муса и Салим Алиеви.

През Страшното през 1877 година турската войска и башибозук се връщат в освободената Стремска долина и подлагат местното население на изтребление. Когато нахлуват и започват да грабят, опожаряват и убиват, двамата братя цигани  стават техни предводители - показват им чорбаджийските къщи, обират цените вещи и злато. Ала като видели какво правят турците, братята цигани решили, че сами ще добият повече богатство, и започнали да безчинстват по същия начин. След погрома на селото се изселили в Пловдив.

Но през януари, когато Стремската долина била освободена, местните хора отишли в Пловдив и ги поканили да се върнат в селото под предлог, че има много работа за тях -да ремонтират полуразрушените къщи. Алчните братя се хванали на примамката и се върнали в Аджар. На площада ги чакало цялото село. 64 души съставили протокол, че искат тяхната смърт, председател на този народен съд над мародерите бил хаджи Христо Иванов. Той имал три деца, Мария, Иван и Ружа. Те дават три големи клона, обяснява Иван Балтов.

Бояджиевият род е дал на България въстаник и летец

От Бояджиевия род, вграден в историята на Аджар, произхожда летецът капитан Дойчин Бояджиев - основател на  Офицерската легия „Г. С. Раковски“. Той е загинал на 33 години при тренировъчен нощен полет и силна мъгла на 28 януари 1992 година до язовир Студен кладенец близо до Кърджали. Всяка година Карлово го почита като герой.

Иван Бояджиев, роден 1880 година, починал 1932 година, е бил фелдшер, лекувал и  хората в Аджар и околните села. По онова време в двора на неговата къща са намерени десетки  пушки, много пищови и друго оръжие,  приготвено за бъдещо въстание срещу турците. Широко известно е, че когато е идвал в Аджар, Левски е споделял с даскал Гено Серафимов, бащата на бъдещия полковник Серафимов, че Аджар е чисто българско село, разположено в сърцето на планината, без турско население и без турско присъствие. Точно това го правило удобно в него да се устрои централен склад за оръжие за въоръжаване на населението за бъдещото въстанието. Бащата на Иван Дойчинов Бояджиев - фелдшера, Дойчин Бояджиев, е закопал тези пушки в двора си.

В. "Марица", Цветана Георгиева

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker