Специалист от железниците ръководи карловския отряд за планинско спасяване
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 09 Декември 2019 17:58

Повече от 20 години Христо Стаматов ръководи карловския отряд

Тръгваме в планината без да мислим колко е трудно, отиваме с грижа към човека, изпаднал в беда в Стара планина в района на Карлово. Не обръщаме внимание на метеорологичната обстановка, нито на часа в денонощието. За нас е важно да стигнем бързо до човека, който се нуждае от помощ. Това споделя Христо Стаматов, началник на Карловския отряд на Планинската спасителна служба. Той станал планински спасител преди повече от 20 години, когато наближавал 30. Но реално участвал в акции като доброволец още като дете и по-късно като младеж. В отряда усетил силата на колективната работа, на другарството – бил готов за това от казармата. Планинските спасители сме като едно голямо семейство, твърди Стаматов. В страната има 33 отряда за планинско спасяване, почти навсякъде имам поне по 3-4-ма приятели, на които мога да разчитам, те на мен също, споделя той.

Израснал съм в планината, като деца бродихме по склоновете и виждахме хора, които помагаха на пострадали. Помагал съм на планинските спасители още преди да имам 18 години, регламентираната възраст, в която можеш да кандидатстваш да те приемат в отряда. Включих се в отряда официално , когато вече наближавах 30 години, разказва той. Освен колегите, с които има силна врcзка, Христо Стаматов има още един близък другар в планината – кучето Касъл - млада немска овчарка, която още обучава. Касъл е третото му куче, с което работи през годините. Преди години с Рино – истински красавец търсили изчезнал в района на Райските скали хижар. Открил го Рино.

Баща и син метеоролози загиват на път за връх станцията на връх Ботев

Първите сведения за карловския отряд, който оказва помощ на пострадали в планината са от 1933-34 година. Основател е карловски лекар . По това време в Балкана имало много животновъди – българи, каракачани, турци, които отглеждали овце, коне, крави. Често някои от тези хора претърпявал инцидент и имал нужда от помощ. Историята на Карловския отряд на Планинската спасителна служба към БЧК започва през 1955-56 година, негов основател е Никола Димов, който в тогавашния Градски народен съвет отговарял за спорта. По това време се провежда знакова спасителна акция в района на връх Ботев. Метеоролозите, които работили в метеорологичната станция на връх Ботев ходили на работа пеш от Карлово. През зимата се придвижвали със ски. В зимата на 1955-56 година двама от тях - баща и син, замръзват в местността Спирови колиби по пътя от хижа Левски към връх Ботев. Тогава се организира мащабна акция а тяхното издирване. В нея се включват планинари от Карлово, военнослужещи от карловските поделения. Открили бащата и сина починали от хипотермия – замръзнали в Балкана.

Сега карловският отряд наброява 13 човека. Началникът на отряда Христо Стаматов е възпитаник на карловския техникум по механотехника „Христо Ботев“, сега Професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“. След това е завършил Полувисшия железопътен институт в София и работи на Централна гара – Пловдив. В отряда има приемственост, обяснява Стаматов. Сред доайените е Цветан Юруков, участвал в едни от най-трудните спасителни акции. В момента се обучават петима стажанти, трима от тях скоро ще влязат в отряда.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker