Кой ни спасява в планината край Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 12 Декември 2019 13:58

Отрядът за планинско спасяване към Планинската спасителна служба в Сопот официално съществува от 1964 година. От тогава досега през него са преминали десетки спасители, но числеността му е неизменна - отрядът наброява 14 човека.

Негови основатели преди 55 години били членовете на алпийския клуб в града, който по това време бил много развит. Необходимостта от спасителен отряд се появила заради това, че често хора да претърпявали инциденти, най-вече в района от хижа „Добрила“ до хижа „Дерменка“.

От 1978 година начело на отряда е Цвятко Цветков. В отряда го завели приятели от града, запалени туристи.

Бях завършил института и няколко години по разпределение бях учител по технически специалности в района на Рила, преподавах чертане, машинни елементи, спомня си той.

Запален планинар от дете, във великата планина се научил да кара ски и още повече се влюбил в стръмните терени, високите склонове, извисяващи се над безкрайни бездни.

Прибрал се в родния Сопот, когато му свършило разпределението и веднага любовта му към планината, умението да кара ски и благият му нрав го свързали с планинските спасители. Всички в отряда имаме участие в десетки акции, но не се осланяме само на опита си, казва Цвятко. Всяка година ходим на зимни курсове на Пампорово, където е нашата база. Там продължаваме да се учим и опресняваме наученото. А с отряда за планинско спасяване на Смолян вече официално сме побратимии поддържаме връзка през цялата година. Дори сме участвали в обща акция в Родопите, тогава търсихме изчезнали туристи, разказва Цветков.

Районът на Стара планина , който охраняваме, е от Христо Даново до река Малката река, той е един от най-трудните за туристи и планинари. Наш е и районът в Средна гора, разположен огледално на този в Балкана.

От 2002 година, когато в Сопот се проведе първото състезание по парапланеризъм, беше за купа „Русия“, ние, планинските спасители охраняваме и парапланеристите. В началото на века любителите на екстремните спортове харесаха това място като най-добро за летене и се настиниха трайно тук. Така към дейността да спасяване на туристи в планината, спасяваме и парапланеристи при инциденти. В помощ ни бе и опитът при спасяване на делтапланеристи – близо две десетилетия по-рано във ВМЗ бе основан клуб по делтапланеризъм, спомня си Цвятко Цветков.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker